Избори 2021

Проф. Герджиков в Хасково: Радев пак избяга от дебат

Кандидатът за президент беше посрещнат от кандидатите за народни представители на ГЕРБ-СДС

Румен Радев не се яви на дебат с проф. Герджиков днес в Хасково. Това е поредният отказ на действащия президент да се изправи пред проф. Анастас Герджиков, за да обсъдят визията си за бъдещето на България.

„Днес и двамата сме в града и се надявах г-н Радев да подходи отговорно към българските избиратели и най-после да приеме поканата ми за дебат. Смятам, че е негов дълг да се яви и така да покаже, че уважава правото на гражданите да направят своя информиран избор“, поясни Анастас Герджиков. Той допълни, че дори и писмените покани на националните телевизии не са успели да убедят Румен Радев да участва в дебат.

ГЕРБПроф. Герджиков и полк. Митева бяха посрещнати в Хасково от кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС. След като изчака Румен Радев повече от половин час, проф. Анастас Герджиков продължи със срещите си с граждани в град Хасково. Те споделиха, че се насажда страх и омраза точно преди провеждането на изборите и пред кандидата за президент проф. Анастас Герджиков и кандидатите на ГЕРБ за депутати алармираха за опорочаване на правото на свободен избор.

„Изборите са на път да бъдат опорочени от назначеното от Радев служебно правителство. Г-н Радев участва в кампанията не със силата на аргументите, а с аргументите на силата. Вместо той да се яви на дебат, на който го поканих многократно, включително и за днес в Хасково, назначеният от него вътрешен министър изпраща полицаи из цяла България да всяват страх и да разпитват хората за кого ще гласуват. Нито страхът, нито омразата ще ни помогнат да намерим верния път. За да спечели втори мандат, Радев е готов да жертва България. Остават броени дни до края на кампанията, призовавам го да покаже уважение към гражданите, които искат да видят как ще защити тезите си, да покаже и смелост, и да участва в пряк политически сблъсък, като се яви на дебат. Това ще бъде достойното поведение на човек, който през последните 5 години е президент на страната“, коментира проф. Герджиков.

Според него напоследък кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова много повече от Радев отправя послания и води цялата кампания. „Имам чувството, че кандидатът за президент, подкрепен от БСП, не е Румен Радев, а Илияна Йотова. Вицепрезидентът има важни функции, но те не са свързани с това зад него да се крие президентът. Но все пак, ако господин Радев се страхува толкова много да се яви на дебат с мен, може да изпрати вместо него госпожа Йотова“, предложи проф. Герджиков.

Кандидатът за президент смята, че въпросът с 228-те несертифицирани машини поражда съмнения в честността на изборите и все още няма достатъчно ясни отговори по темата. „Това е риск за легитимността на изборния процес. Неясноти около казуса имат и ЦИК, и медии, и партии. Виждам, че след ГЕРБ съмнения и притеснения са изразили и БСП. Радев носи отговорност за назначеното от него служебно правителство, което организира изборите и от тази гледна точка мълчанието му по този въпрос е необяснимо. Споделя ли г-н Радев позицията на г-жа Йотова, че отговорите за машините са неубедителни, или стои зад всичко което се случва? Смятам, че в тази ситуация едно от възможните решения е контролно броене на разписките от машините, за да имаме гаранция, че резултатите ще бъдат коректни“, смята кандидатът за президент.

ГЕРБВ Хасково представители на бизнеса и граждани изразиха притеснения от тежката икономическа ситуация и поискаха проф. Герджиков да се ангажира, ако бъде избран за президент, да направи всичко възможно за по-лесното излизане от кризата. Той самият заяви, че ако спечели изборите, ще ангажира всички експертни и политически усилия за преодоляване на негативните икономически тенденции.

„Държавата изглежда затънала в безизходица и липса на перспектива, не работи нито една мярка за подпомагане на бизнеса и на хората, заети в засегнатите от кризата сектори. Надявам се да бъде съставен редовен кабинет и парламентът да заработи, за да се приемат спешни промени за подкрепа, защото няма време. Ценовият шок и кризата все повече потопяват фирмите в дългове и бизнесът е заплашен от фалит.

Трябват действия, добре обмислени мерки и възможно най-бързото им въвеждане, защото месеците, в които беше на власт правителството, назначено от Румен Радев могат да се окажат фатални за икономиката на страната“, посочи още кандидатът за президент.

ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button