Регион

Полицаи спряха протестиращите в Меричлери да блокират жп релсите

ПротестътПредставители на инициативен комитет заедно с ПК „Екогласност“ протестираха в Меричлери. Поводът за недоволството е замърсената с арсен питейна вода. Протестът обаче прерасна в негодувание срещу кариера „Великан“ и кметицата Ваня Славова.

Протестното шествие тръгна от центъра на Меричлери и стигна до жп релсите на входа на града. Стотина протестиращи крещяха, че искат вода. Било им обяснено, че взривовете в кариерата са причинили отравянето на водата. Според официалните данни на РИОКОЗ причина за замърсяването е естественият процес на минерализация.

Кметицата Ваня Славова и инициаторът Танко РусевПредвождащият протеста Емил Георгиев от политическия клуб напомни, че недоволството срещу кариерата е от преди половин година. Единственото, за което настояваме, е да се извърши оценка за въздействието върху околната среда, заяви той. Още през лятото от регионалната екоинспекция обясниха, че такава не е задължително да се прави, защото кариерата се разработва на парче.

Въпреки заканата да спрат влаковете по линията Димитровград – Стара Загора, протестиращите не успяха да го направят. Спряха ги полицаите, с които дори се стигна до сблъсъци. В крайна сметка стана ясно, че протестиращите ще пишат писмо до Брюксел за проблема със замърсената с арсен питейна вода.

Вижте атмосферата от протеста във видео репортажа

 Шествието  Полицията спря протестиращите

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button