Регион

Димитровград договори 2-годишен гратисен период за цената на водата

Община Димитровград договори 2-годишен гратисен период на цената на водата на среща в министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи за Haskovo.info кметът Иво Димов.

През този период цената на водата ще се образува на база себестойност. Към нея няма да се начисляват амортизационни разходи. Така при присъединяването на Димитровград към ВиК-Асоциацията ще се избегне шоково поскъпване на водата, която ще е значително по-евтина от хасковската. Предстои цената й да бъде изчислена, но предварителните очаквания са, че тя ще е около 2.50 лв. за кубик. Цената ще се калкулира на всеки 6 месеца.

От МРРБ съобщават, че споразумението ще бъде подготвено до края на деня. След това то трябва да бъде одобрено от общинския съвет в Димитровград, за да стане действащо от началото на следващата година. Така ще завърши процесът по консолидация на обособената територия на ВиК – Хасково.

След консолидацията ще е възможно освояването на европейски средства във ВиК – сектора. За постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 млн. лева, допълват от МРРБ.

МРРБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button