Регион

Дават на прокуратурата ферми със стотици липсващи говеда в Хасковско

В 5 животновъдни обекта на теротирята на Хасковска област е констатирана липсата на стотици говеда и те ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщават от областната администрация.

Агенцията по храните е извършила проверките миналия месец след сигнал от областния управител Минко Ангелов, а сега излиза докладът от тях. 4 от фермите са в община Любимец, а една е в община Свиленград. Сигналът е, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ. Така собствениците на фермите печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади и са неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“.

В доклада на БАБХ след проверките се посочва, че в 4 от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. В три от тях е установена физическа липса на стотици животни, нямало и следи да са били там. Открити били и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати.

В два от обектите в село Йерусалимово липсвали общо 216 говеда, а в третия – в село Лисово – 98. Там освен това покривът на сградата и част от оградата и стените били разрушени, нямало поилки и хранилки. Пълномощникът на отговорното лице на обекта е попълнил декларация, в която е посочил, че към 7 октомври там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в системата информацията била различна.

На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания. Два от петте проверявани обекта са неактивни. На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, уточнават от Областната администрация в Хасково.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР – Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

8 коментара

  1. Всички тези писания и вменяване на неистини към население ще излезнат скъпо на тези които ги скълъпват.Не ви ли е срам от лъжи

    1. Точно в случая няма вменяване. От години се знае, че има стотици ферми само по документи

    2. Ефрейторче, ти да не си ибрика на семката или пък самия той да пише под прикритие

  2. Тези ферми са подпомогнати от господин Семката ,защо не пишете това… депутата от Йерусалимово с 13 хиляди преференции

  3. Семката е тартора на тези измами.заедно с мариян затвор за тези престъпници

  4. Има и други далавери: санаториуми, например, които получават пари, а са заключени… И там ще разровят след изборите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button