Хасково

Рекорден ръст в издаването на персонални кодове в НАП – Хасково

Рекорден ръст в издаването на персонални идентификационни кодове и потвърждаването на класифицирани електронни подписи отчита офисът на НАП в Хасково.

В края на първото тримесечие на годината 1 700 клиенти са получили нови ПИК, а 3 018 лица са активирали квалифицирани електронни подписи. Към днешна дата издадените персонални кодове са почти 4 400, а потвърдените КЕП са 7 100. Увеличението е над 2 пъти и така клиентите избират да подават декларации и правят справки дистанционно – чрез интернет и без необходимост от посещение на място.

Персоналният идентификационен код, който е напълно безплатен, се издава за минути, в който и да е офис на приходната администрация. Той позволява деклариране на данъци и осигуровки, както и редица справочни услуги без лично посещение в НАП и независимо от нейното работно време, тъй като може да се ползва 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. С ПИК на НАП могат да се ползват както електронни услуги на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Национална здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и много общини.

За още по-голямо улеснение на гражданите в условията на противоепидемична обстановка, НАП дава възможност ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button