Хасково

Без промяна в такса смет за 2022 г. в Хасково, залагат пари за почистването на дерето в „Република“

Няма да бъде променяна такса смет в община Хасково за 2022 г., съобщи кметът Станислав Дечев. Тя остава в размер 3.5 промила за физически лица и 13 промила за фирми.

„Направихме всичко възможно таксата да остане непроменена, като поставим акцент върху по-високата събираемост на старите задължения“, заяви Дечев. Той посочи, че общината има да събира 7 млн. лв. за последните 5 г.

Кмет

Таксата за 2020 г. беше отменена от Хасковския административен съд, но общината обжалва пред ВАС, като делото е насрочено за 2022 г. Утре в хасковския съд е и делото по жалбата срещу такса смет за 2021 г.

През тази година е завършило изграждането на втората клетка на депото край село Гарваново, която вече се ползва. Скоро ще бъде обявена обществената поръчка са рекултивацията на клетка 1, която ще струва 1.6 млн. лв.

Дечев каза, че за 2022 г. са заложени повече средства за почистването на нерегламентирани сметища. Ще се почиства дерето в квартал „Република“ за което са заложени 450 000 лв. – за работата, отчисления, третиране и депониране край Гарваново, защото отпадъците били основно битови. Сметищата по селата пък основно имало нерегламентирани сметища от строителни отпадъци, които се извозват до специализираното депо край Хасково.

Благодарение на видеонаблюдението по селата са засечени и недобросъвестни граждани, които срещу такса събирали строителните отпадъци от възрастните хора и ги изсипвали край населените места. Вече имало няколко глобени, като един е с два акта.

4 коментара

  1. Дерето трябва да бъде коригирано с проект, защото повърхностните води редовно наводняват къщи на ул.“Пионер“ след интензивни валежи .То се явява водосбор за дъждовните води на голяма по площ улична мрежа .

  2. Пари и работа на вятъра.Първо почистете хлебарките от там.Един да цапа сто чистещи не могат да насмогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button