Хасково

До месец става ясно дали съдът ще отмени такса смет в Хасково за 2021 г.

След няколко отлагания приключи делото в Хасковския административен съд срещу такса битови отпадъци в община Хасково за 2021 г. Очаква се решението да бъде обявено до месец.

Съдът прие съдебно-техническата експертиза на вещо лице и предстои съдебният състав да се произнесе по жалбата на граждани и фирми. Делото е против решение на хасковския общински съвет от 18 декември 2020 г. в частта на Раздел II, с който е определен размерът на таксата за битови отпадъци за 2021 г.

Според жалбоподателите решението е незаконосъобразно, немотивирано и трябва да бъде отменено. Според тях правилникът на общинския съвет е нищожен, защото не е публикуван по законовия ред. Защитниците на общинския съвет и общината поискаха жалбата да бъде отхвърлена като недоказана и неоснователна.

Haskovo.info припомня, че в началото на август съдът отмени текстове за такса смет за предишната 2020 г. в община Хасково. Според жалбоподателите в решението на общинския съвет за размера таксата липсва мотивационна част и ясни критерии за нейното определяне. Съдът е приел, че решението е незаконосъобразно. Решението на ХАС се обжалва от общината във ВАС, като заседанието е насрочено през 2022 г.

Междувременно вчера кметът Станислав Дечев обяви, че таксата няма да бъде променяна за 2022 г. Ще бъде поставен акцент за по-голяма събираемост и почистването на незаконните сметища.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button