Регион

Две предписания заради незаконно сметище край Симеоновград

Нерегламентирано сметище на площ около 1 декар край Симеоновград са проверили по сигнал експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

То се е образувало в близост до бившето вече култивирано общинско сметище. Констатирани са следи от тежка верижна техника, с която теренът е заравнен, като голяма част от отпадъците са избутани заедно с пръстта по склона. На няколко места са установени и следи от горене на излезли от употреба гуми. По прилежащия към терена черен път са разпилени и значително количество пластмасови опаковки, найлони и кашони. Не е констатирано наличие на опасни отпадъци. Не е засегнато от замърсяване старото рекултивирано сметище, съобщават от Екоинспекцията.

РИОСВ даде две предписания на Община Симеоновград. Първото е за почистване на избутаните по склона, както и на разпилените по пътя отпадъци, които да се извозят до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Харманли със срок на изпълнение 3 месеца. Второто е с постоянен срок на изпълнение и е за предприемане на мерки за недопускане на последващо замърсяване на терена, а при установяване на такова, да се извършва своевременно почистване.

За неизпълнение на предписаните мерки Законът за опазване на околната среда предвижда глоба в размер от 2 000 до 20 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button