Любопитно

Историческият музей в Свиленград издаде „Марица – реката, която ни свързва“

„Марица – реката, която ни свързва“ е заглавието на осмия сборник, издаден от Историческия муpей в Свиленград.

В него са поместени доклади и проучвания от проведената кръгла маса на същата тема. Отпечатването на изданието е финансово подкрепено от Министерството на културата на конкурсен принцип.

Известният хасковски историк доц. д-р Георги Граматиков участва с доклад за река Марица като търговски път и силно развитото салджийство. Д-р Стефан Димитров предлага нови сведения и интерпретации на тема старинния каменен мост от 1529 г., край който е възникнал градът. Елена Митева проследява хронологически наводненията, причинени от Марица през годините, и усилията за справяне с бедствията.

Автори от природозащитната организация „Зелени Балкани“ описват защитени видове и местообитания по поречието на Марица в района на Свиленград. Краеведът Атанас Куманов подробно е проучил любопитни факти, свързани с риболова и рибарите в града.

Усилията ни за съставянето на сборника бяха предопределени от разбирането ни за значението на Марица за развитието на региона от древността до най-ново време. Надяваме се, че представените статии ще запознаят читателите с една пъстра и жива картина на живота и бита на обитателите на земите около Свиленград и ще привлекат вниманието и интереса на бъдещи изследователи, се казва в предговора.

Сборникът е богато илюстриран с архивни снимки. Голяма част от тях са дарени на Историческия музей от свиленградски фамилии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button