Хасково

НОИ погна стотици майки да връщат хиляди левове майчинство

Трите майки

Галена, Теодора и Дарина

Близо 200 майки от община Хасково трябва да върнат хиляди левове от обезщетенията си за гледане на дете на Националния осигурителен институт, алармираха разтревожените родители в Haskovo.info.

Повечето от тях вече са получили писма след като от НОИ за първи път са решили да приложат закона, който е от преди 4 години. В него се казва, че ако преди навършване на 2-годишна възраст детето бъде „настанено в детско заведение“ на майката вече не се полага обезщетение и тя трябва да декларира това в НОИ. Голяма част от родителите са научили, че нямат право да получават по 240 лева месечно едва след като пристигнала „честитката“ от НОИ

Явно държавата се чуди от къде да събере пари, но защо трябва точно от майките, чуди се Галена Богоева. Тя е една от тези, които са получили писмо след старта на „акцията“ на хасковската структура на НОИ на 16 април. Има да връща 1 680 лева плюс около 100 лева лихви. „Има хора в тая държава, които дължат милиони, а те се чешат по майките“, заяви пред Haskovo.info Галена.

Сред длъжниците е и Теодора Христова. Заради това, че е записала сина си Иван на ясла преди той да навърши 2 години, НОИ иска тя да върне 1 077 лева без лихвите. Както и останалите майки и Теодора не работи и не знае как ще събере парите. Казва, че при това отношение на държавата към родителите ще се замисли дали да роди второ дете.

1 340 лева има да връща Дарина Димова. Тя също се чуди до майките ли е опряла държавата, за да събере пари. Дарина е знаела, че трябва да уведоми НОИ, когато детето й тръгне на ясла, но не го е направила, защото служителка в института я разубедила. Според служителката този закон не се прилагал на практика и нямало смисъл да си прекъсва майчинството. Сега обаче в НОИ са решили, че трябва да го прилагат и потърпевшите са най-онеправданите, категорична е Дарина.

Според юристи майките нямат голям избор, но все пак не трябва да се примиряват със ситуацията. Те ги съветват да подадат жалба в НОИ и след това да си търсят правата в съда. Най-малкото, което може да се постигне, е дължимата сума да бъде намалена с дните, в които детето реално не е посещавало яслата. Възможно е и съдът да реши, че приемът на дете в ясла не е „настаняване“ – терминът, използван в закона. Юристите припомниха, че текстът е бил променен през 2006 година, като преди това е касаел детските и социални домове.

Част от потърпевшите родители скоро ще направят подписка против закона и действията на НОИ, за която Haskovo.info допълнително ще информира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

34 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Vazmuten
Vazmuten
03.05.2010 22:50 22:50

Тия майки да не са си дали мъничетата в детските заведения ей тъй, от едната прищявка да си имат свободно време. Сигурно работят и пускат парици в държавната касичка, щото няма накъде. Трябвало да декларират в НОИ! Ми то да не би тия майчици по цял ден, завъртяни в грижи за дребосъка, да висят над някой сборник с нормативни уредби и неуредби, че да знаят кой от къде ще им спре финансовото кранче! Що не ни раздават още в родилния дом по един сборник с правилиници, наредби, закони, изисквания и да ни дръпват и по няколоко часа обучение в родилното по законовите разпоредби. Пък после – раждаемостта била ниска!

PETIA
PETIA
15.06.2010 10:40 10:40

не съм прочела всички коментари до доло,ама и аз съм една от майките, които трябва да връщат пари. Не аз не съм работила през това време никъде, аз съм с две деца с година и осем месеца разлика. Не доумявам, как ако се върна на работа ще получавам половината майчинство+заплата и детето може да е на ясла,а ако не се върна на работа и го дам на ясла ще ми спрът майчинството, остават те баз доход пък да си плащаш таксата. Май не ние ощетяваме държавата, а майките с работа и деца в ясла я ощететяват повече. Нещо не е наред в тези законе, то в кои ли е наред. Понякога искам да хвърля всичко българско и да се засиля в друга държава, за кво ти е таз МИЗЕРНА БЪЛГАРИЯ, вече не се гордея с това че съм българка, неща и децата ми да се водят българчета. Ако така продължават тук ще се насели с пакистанци и танганаици………..не ми се пише вече, а сигурно мога да напиша роман на тази тема……..успех майки това само ще кажа и на мен си в това число – УСПЕХ,НЯМА ДА ИМ СЕ ДАВАМЕ

PETIA
PETIA
15.06.2010 11:00 11:00

заплашиха със съкрашения и си намериха работа да ровят, затова върнаха задни години, верно е че не са си вършиле работата, още същия месец могат да видят в списъците на общината, ама никои не ги е гледал, милиичка, сега се разработиха, защото има съкращенияяяя

PETIA
PETIA
15.06.2010 11:07 11:07

има още много неща, никои неможе да знае законете на изуст, верно касае нас-майките, но това казвам има списъци в общината, НОИ е трябвало да уведоми ПЪРВО, яслите , че има нов закон, после-предприятията, ако в яслите занеха и ни предупреждаваха ………… нали нямаше да се стигне до там, АЗ НЕ СЪМ ПРЕСТЪПНИК……….

IRINA
IRINA
15.06.2010 22:26 22:26

А ,,НОИ,,КОЙ СТЕ САНКЦИОНИРА ЧЕ НЕ СА СЕ РАЗМЪРДАЛИ И НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА ?ДА БЯХА ИЗИСКАЛИ НАВРЕМЕ СПИСЪЦИ ТЕ ОТ ЯСЛИТЕ?КОЙ Е ВИНОВЕН ЧЕ НОИ НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА ?ПАК ЛИ МАЙКИТЕ?ДЕРЗАЙТЕ МАЙЧЕТА,И АКО ТРЯБВА И КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД СЕ ОБЪРНЕТЕ!ТОВА Е ДЪРЖАВА -МАЩЕХА.ХВАНАЛИ СЕ ЗА МАИКИТЕ,А НЕ ВИЖДАТ ЧЕ НА ВСЕКИ ЪГЬЛ ПРОДАВАТ ЦИГАРИ НА ЧЕРНО,ТЯХ ДА ИЗЛОВЯТ!!!

Светла
Светла
26.09.2010 19:30 19:30

За НОИ трябва съд на ниво ЕС.Това го няма никъде в никоя държава!!!Ако има някоя майка юристка моля да подаде жалба в съда в Страсбург, всички майки ще я подкрепим!Сега ме заплашват със запор на заплатата – това са минимум 5 заплати!А през това време -кой ще плаща лекарствата на детето ми?Аз даже мислех за енергийни помощи и други- нали всички цигани взимат.Ама за нас българите – няма! За мен това е и расова дискриминация спрямо българите.НОИ са цигани!А това, яслата не работеше -не се взима под внимание нали? И че детето ходи само 2 седмици от общо 3 месеца?!!Кой ще ни защити???

vanq
vanq
23.11.2010 2:08 2:08

Za tqh nqma li sankciq,4e ne predoprejdvat roditelite,dnes,kato zadadoh tozi vypros na revizora ot NOI,toi mi otgovori,4e te(det.gradini)nqmat smetka da informirat,za6toto taka gubqt broiki.Samo nie li trqbva da pla6tame,ne iskam nqkoi drug da obira kalaq vmesto men,no ne e spravedlivo pri dvama i pove4e vinovni da pla6ta samo edin,

Ева
Ева
15.12.2010 10:20 10:20

Истината е че административния съд в Хасково отхвърли всички жалби на майки, така че ни възложиха и разноските по делото.Нямаше смисъл от това обжалване, от значение било записването и отписването, а не кога точно детето е посещавало ОДЗ.Само напълнихме джоба на няколко адвоката и това беше…..още 600 лева потънах аз….. барабар с разноските по делото.Искайте си от адвокатите решението на съда, не ги слушайте че трябвало да се обжалва, защото лихвите продължават да текат, накрая с 1000лв в повече щях да потъна.

GALYA
GALYA
29.12.2010 16:35 16:35

AMI DARAZVATA ISKA..XEM DA RABOTIM..XEM ZA BEZ PARI I XEM DECA DA RAZDAME…! ybedena sam 4e i bez 240 lv moga..davai 6te rodq ..DA SI GI VZEMAT TIQ 240LV I DA si kupqt sve6ti s tqx…s koito da tarsqt DECA v BG! ama osven mirizlivi cigan4eta drugo nqma da ima@! NQMA TAKAVA DARZAVA kakto pee SLAVI…ZA SAZALENIE!

dani
dani
03.01.2011 0:27 0:27

Da i bez 240 6te rodia , daje i 6te im dam …kolko li 6te iskat na mesec da si gledam deteto v BG…eee da ama niama da stane veche..v BG niama da ostana nito az nito decata mi ..za tova che me karat da vra6tam parite ot mai4instvoto vzeh re6enieto si da emigriram..BLAGODARIA ….da Galya samo ciganeta 6te ostanat ..za sajalenie..

Силвия
Силвия
03.01.2011 23:24 23:24

Аз мисля че докато се стигне до майките първо трябва да накажат институцииите които не са си свършили навреме работата – да хванат нередностите до месец два , ако има такива, а не с години назад да събират пари. Детето ми ще стане вече на 4 год. те сега се сетили че съм нарушила нещо от закона…. И лошото е че дърпат работодателят ми т.к. съм получава майчинството чрез него. Подкрепям всички които са решили да направят нещо и се присъединявам.

кари
кари
06.01.2011 23:38 23:38

аз също съм от потърпевшите майки.За 6месеца детето ми е ходило само 2седмици защото много се разболяваше и през това време аз съм си го гледала, НОИ не се интересува от факта че повечето деца са само записани без да ходят на ясла.Никой не ни връща парите които плащахме на яслата всеки месец по 10лв когато детето не е на ясла Страшно ме е яд но доброволно подписах да връщам на вноски сумата.Жалко майки но яко сме прецакани тежко ни че сме некъдърни и сме останали в България

Vesela
Vesela
30.01.2011 22:51 22:51

Според мен е загуба на време и пари подавнето на жалба срещу НОИ. Законът е категоричен, сбъркан или не. По-скоро трябва да си търсим правата другаде – в Страсбург и срещу законодателите да си уточнят законите.
А ние, майките, трябва да направим протест като хората, ама някой трябва да ни организира.
Аз ще заведа дело. Все още не знам срещу кой – адвокатът утре ще ми каже. Понеже ми е непосилно финансово сама да водя такова дело ще се радвам, ако се съберем повече и си разделим разходите. Пишете ми на имейла.

Vesela
Vesela
30.01.2011 22:53 22:53
SILVIYA
SILVIYA
10.02.2011 22:55 22:55

i az sam potarpevsha kato drugi maiki.Bolno mi e.Zapisah si deteo na yasla na 1i 7m,neochakvah che she ni priemat barzo no se sluchi.Dadoh ya.Dve sedmici hodeshe do obyad.Na tretata sedmica ostavashe cyal den.Iskara taka samo tri dni i se razbolya.Lekuvah me se dve semici.PUSNAH YA PAK EDNA SEDMICA ,REZULTATAT BESHE SA6TIYA.Nakraya vlyazohme v bolnica.Sed bolnicata ya spryah no sa6te vremeno pl.po 10 lv. za myasto,taka otide celi 2m.Ikakvo zasmetka na tova 6te vrashtam pari.MAIKITE BILI IZTOCHILI HAZNATA.ISKAM DA POPITAM ZASHTO NIKOI NEKAZA CHE IMA TAKIVA PRAVILA?I ZA6TO OT EDVA SVARZVASHTITE KRAYA MAIKI TRABVA DA SE TARSYAT PARITE?A GOLEMITE VIKAETI I PALATI DETO SE STROYAT OT NYAKOI HORA??????AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ILI TE SA NA NYAKOI OT TEZI DETO GI ISKAT OT OBIKNOVENIYA CHOVEK.Prostio e jalko.NYAMA DYMI.TYK ZA POSLEDEN PAT SE OBEJDAVAM CHE V BG. DARJAVA ROMITE SA S PREDIMSTVO. E GASTI ZAKONA.Plyisi na petite i byagai dalech

Алекс
Алекс
27.05.2011 17:48 17:48

Виж ти! Точно от майките ли намерихте да скубете парите, които им се полагат, бе мръсни долни свини? Що не вземете да поорежете малко членството в ЕС например или пък помощите на циганята? За циганята и мръсните свини-управници винаги ще има милиони и милиарди, а за горките майчици няма да има по 150-200 лв., а? Що не вземете да вдигнете заплатите малко, че в тая мизерия и мишките не могат да цивеят. Майка ви мръсна, всичките боклуци от „парламента“ УМРЕТЕ!

Анонимен
Анонимен
13.06.2010 21:38 21:38

Вместо да задаваш въпроси вземи си отговори на тях сам – настаняване в детско заведение не означава записване на детска градина или ясла – означава настаняване в дом – само там го има тоя термин настаняване – за да не сгрешиш при отговора питай в яслата могат ли да дадат документ, че дете е настанено при тях – не могат – могат само да напишат, че е записано. Точно в това е проблема!

asdas
asdas
13.06.2010 20:40 20:40

Въпросче 1: Незнанието на закона дава ли ни право да го нарушаваме?
Въпросче 2: Взехме ли едни парички срещу декларацийка, че детето ни не посещавая ясли?
Въпросче 3: Кой точно трябваше да ни хване за ръчичка и да ни заведе да декларираме, че сме завели дечицата на ясли?
Въпросче 4 (последно и най-важно): Вземайки без да имаме право и отказвайки да върнем взетото, така ли защитаваме висшите си духовни ценности?

Vazmuten
Vazmuten
03.05.2010 23:01 23:01

… часа обучение в родилното по законовите разпоредби, че да сме в час, не с нормалното отглеждане на детенцето, а с ненормалните грижи на държавата-майка. Пък после раждаемостта била ниска, нацията била застаряваща! Аууу, че как да се повишим и подмладим – да нароим по един футболен отбор дечиня, барабар с резервите, треньорите и масажистите и да чакаме на помощи от държавката.

stefka
stefka
04.05.2010 9:43 9:43

te si mislqt 4e sme rok feleri i s 240 levakoito ni otpuskat nemojem da si pokriem razhodite na polovina iskat deca v bulgariq a kakvo im osigorqva darjavata ni6to

Милена
Милена
04.05.2010 9:58 9:58

Не забравяйте че от тия близо 200 майки има и такива които са работили хем заплата,хем майчинство. Те сега да няма да признаят да ни работихме.Защото никой не спазва законите в тая страна затова сме на това положение.

gost
gost
04.05.2010 14:14 14:14

тоя министър ДАНЪКОВ пардон дянков тоя път се оля защо не накарат тия дето откраднаха молионите те да си върнат парите ………… не случайно народа е казал гарван гарвана око не вади

майка ти
майка ти
04.05.2010 15:00 15:00

НЯМА ДА ПЛАТИМ ,НЯМА ДА ПЛАТИМ .НЯМА ДА ПЛАТИМ

Анонимен
Анонимен
04.05.2010 15:30 15:30

Само не мога да разбера защо всички нарушителки са майки на Българчета?

майка
майка
04.05.2010 16:00 16:00

Госпожо, за справка само ще ви кажа, че работещите майки напълно законно получават 50% от майчинството си, което ще рече 120 лв.

деси
деси
04.05.2010 18:26 18:26

И аз съм от потърпевшите майки със сума от 1998лв+448лв.лихви ами няма да ги дам така лесно ще заведа дело пък ако ще и да е за всяка майка по отделно вече съм си подала жалбата чакам отговор.

Margarita
Margarita
05.05.2010 10:24 10:24

жалко наистина, че тази държава опря до майките, за да си пълни хазната. Кралите милиони имат „добри“ счетоводители и „печени“ адвокати и от тях пари не могат да се вземат.
Вярно е, че непознаването на закона не освобождава от отговорност, но къде отива справедливостта и равенството пред него?

друга потърпевша
друга потърпевша
05.05.2010 13:42 13:42

Моята сума за връщане е над 2196 лв. досега и също съм подала жалба и ще ги съдя. Не мога да разбера защо в месеца последващ нарушението не са уведомили майките, а са чакали децата да навършат 2 години и тогава да тръгват да търсят пари със задна дата с лихви при това?? Значи просто досега не са си вършили работата!! Лихвата е 25% – никоя банка на пазара няма такива лихвени нива, но държавата към майките – има! Ужасно нелепа история в нелепата ни държава!

друга потърпевша
друга потърпевша
05.05.2010 13:44 13:44

още нещо да добавя – искат да им се връщат пари за период, в който детското заведение не е работило!:)))

гост
гост
06.05.2010 15:03 15:03
ягшсивсшю
ягшсивсшю
07.05.2010 12:40 12:40

защо със задна дата ще карат хората да връщат пари? по времето, което са давали децата на ясли не е бил в сила този закон. ако утре приемат закон, че носенето на шапка е забранено ще ме глобят ли, че днес нося шапка?

viki
viki
23.05.2010 16:37 16:37

az nemoga da razbera za6to rugaete maikite qvno vie ne ste roditel i neznaete 4e za edno mani4e mu e nujno dosta vrem,e za da svikne s qslata.a i darjavata sme q u6tetili tolkovamnogo.Za6to sme vse balgari li za6toto v drugite darjavi se spazvat zakonite no tuk pravitelsvoto ne gi spazva parvo tqh rugaite i posle maikite koito s 240lv se 4udqt kak da svarjat dvata kraq s edno a ima i maiki s dve deca.Kak pak tazi glupava darjava oprq to4no do nas tezi koito gledat da ima vsi4ko deteto i da dadat poslednata si stotinka no nqma koi da go oceni.TOVA E BALGARIQ

asdas
asdas
13.06.2010 20:39 20:39

КСО на РБ

Чл. 53.(4) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата „В подкрепа на майчинството“.

Според закона, за да получава обезщетение за майчинство, жената подава декларация в НОИ или при работодателя, в нея се посочва, че детето не е настанено в детско заведение. С документа родителят се ангажира при промяна на обстоятелствата да уведоми НОИ в 7-дневен срок. Законът съществува от 2006 година.

Милка Ангелова
Милка Ангелова
20.06.2013 23:50 23:50

Zdraveite mami ,na nqkoi sluchvali lo mu se e da vrashta pari na noi zatova che si e spiral firmata ot deinost za nqkolko meseca,sega mi iskat 1200 lv ot noi da se vrashtat po vreme na maichinstvo

Back to top button