Хасково

Млади и стари гледаха как луната покри частично слънцето

Наблюденията на площада, снимки Георги ДаскаловДесетки възпитаници на школата по астрономия в Хасково и случайни минувачи на централния площад станаха свидетели на днешното частично слънчево затъмнение. Оборудвани с телескопи, очила и фотоапарати, малките астрономи в продължение на три часа наблюдаваха скриването на слънчевия диск от сянката на луната от покрива на Младежкия център.

Телескопът на площада също не остана незабелязан. Няколко класа от хасковските училища, както и любопитни хора използваха възможността да видят природното явление. Въпреки че имаше облаци, те не се оказаха пречка за аматьорите, но попречиха на научните изследвания.

В Хасково слънчевите затъмнения са познати от столетия. Свидетелство за това е каменна пластика на най-голямата църква „Св. Богородица“. За нейната история и за легендата за слънчевото затъмнение – вижте във видео репортажа.

 Младите астрономи  Младите астрономи

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button