Хасково

Огнище на ку треска в хасковското село Сърница

Кози31 кози умряха от ку треска в хасковското село Сърница, алармира собственикът им Нейджатин Шабан. „От май миналата година животните започнаха да помятат и да измират“, жалва се той. Стопанинът предоставил трупове на ярета, мляко и кръв за изследвания в Районните ветеринарно медицински служби в Хасково и Стара Загора, както и в Националната служба в София. Оказало се, че козите са с ку треска.

„От столицата казаха, че ще ваксинират животните безплатно, но вече 7-8 месеца това не се случва“, жалва се Нейджатин Шабан. Освен измрелите 31 кози, собственикът им съобщи и за над 20 абортирали. „Имам 200 кози и съм с около 40 000 лева на загуба, а никой нищо не прави“, отчаян е жителят на Сърница

Лошата хигиена и условията, при които се гледат козите са причина за ку треската„, коментира за Haskovo.info д-р Станимир Баръмов от РВМС. По думите му от регионалната служба неведнъж са издавали предписания, които собственикът не е спазил. По-късно началникът на РВМС Хасково д-р Джамил Читов уточни, че след работно съвещание в столицата е получил уверение от колегите си, че се изработват ваксини срещу заболяването и те ще бъдат предоставени безплатно на животновъда. Според д-р Читов става въпрос за херпер вирус по животните, а не за ку треска.

Ветеринарите уточняват, че ку треската е опасна не само за животните, но и за хората, които могат да се заразят от тях при много близък контакт или ако пият от млякото на козите.

Ку-треската има сравнително кратък инкубационен период — между 3 и 30 дни. Симптомите на болестта са нехарактерни и наподобяват на заболяване от грип – внезапна отпадналост, втрисане, висока температура. При козите телесната температура се повишава, появява се диария, която продължава до три дни. Апетитът намалява, млечната секреция също. Нередки са и случаите на аборти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button