Хасково

Анкетират 240 жени в Хасковска област за насилието

240 домакинства в Хасковска област ще посетят анкетьори в националното проучване тема „Изследване на насилието, основано на пол“. В региона то се провежда от специално обучени служители на отдел „Статистически изследвания – Хасково към Териториалното статистическо бюро – Юг в Пловдив. Те се легитимират със служебна карта.

Във всяко домакинство, попаднало в извадката, се анкетира по една жена на възраст от 18 до 74 години. В Хасково и селата Криво поле и Козлец домакинствата в анкетата са 96, в община Харманли – 12, Любимец и Тополовград – по 8.

Проучването се провежда във всички държави – членки на Европейския съюз, като се използва единна методология и инструментариум, разработени и утвърдени от Евроста – статистическата служба на ЕС. То ще продължи до февруари 2022 г. Целта е да се осигурят съпоставими статистически данни за разпространението на насилието, основано на пол. Събраната информация ще бъде използвана само за статистически цели и нейната конфиденциалност се гарантира от разпоредбите на Закона за статистиката.

Една трета от жените в ЕС са преживели физическо или сексуално насилие. Всяка седмица около 50 жени губят живота си в резултат на домашно насилие, а 75% от жените в професионалната сфера са били подложени на сексуален тормоз, припомнят от пресцентъра на ЕП. Еводепутатите изтъкват многобройните неблагоприятни лични, социални и икономически последици от насилието, основано на пола, и отново подчертават, че ситуацията се е изострила от пандемията. Те също така посочват липсата на доверие на жертвите на насилие в правоприлагащите органи и в съдебната система като значителен фактор, който допринася за недостатъчното подаване на сигнали за инциденти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button