Хасково

Студент настоява всички общини да отбелязват гибелта на Левски на 18 февруари

Студентът по История и геополитика на Балканите в СУ „Св. Климент Охридски“ Антон Атанасов е изпратил в понеделник отворено писмо до кметовете на 10 общини в Хасковска област.

Той настоява гибелта на Васил Левски да бъде отбелязвана на исторически вярната дата 18 февруари, а не 19 февруари. Антон заяви на пресконференция, че вече повечето историци са се обединили около виждането, че коректната дата е именно 18 февруари. Най-вероятно при смяната на календара през 1916 г. е допусната техническа грешка и така се е стигнало до объркването, посочи студентът.

Антон Атанасов
Антон Атанасов

Haskovo.info припомня, че през 2019 г. той инициира конференция на тема „Съдбовните дати на България – истини и заблуди“ в областната администрация в Хасково. В резултат на нея през 2020 и 2021 г. община Хасково вече отбелязва годишнината на 18 февруари. Той посочи, че редица общини в страната отбелязват гибелта на коректната дата, сред тях са Карлово, Велико Търново, Добрич, Пловдив.

Антон изпраща писмата до общините сега, когато се изготвят културните календари за следващата година. Неговата амбиция е Хасковска област да се превърне в първата в страната, където всички общини ще отбелязват гибелта на Апостола на 18 февруари. Така по неговите думи ще се възстанови историческата справедливост.

Отворено писмо

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button