Хасково

Проверяват търговците на риба за Никулден, заловиха бракониери в Хасковско

В навечерието на Никулден – 6 декември от ИАРА – Хасково вече започнаха проверки на търговците на риба и рибни продукти.

Следят се търговските и рибностопанските обекти, както и тържищата за търговия с риба. Проверки има и по водоемите. Глобите за риба без документи за произход са от 1 000 до 2 000 лв. Има и санкции за неправилното й транспортиране. Глобата за бракониери с мрежи, транспортирането им и за нерегистрирани стопанства са до 3 000 лв. От 2 декември проверки започват и от Агенцията по храните.

От ИАРА – Хасково допълниха, че през ноември вече има заловени бракониери с мрежи и лодка на язовир „Ивайловград“. Днес също има сигнал за бракониери на язовира.

Съвети на ИАРА към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. БАБХ призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button