Хасково

Заради шап, в Хасковско въведоха ограничителен режим на движение на животните

ПрасетаВ граничните области Бургас, Хасково и Ямбол от днес е въведен ограничителен режим на движение на животните, съобщи днес министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от агенция „Фокус“.

Причината е случай на шап  при отстреляно диво прасе на 30 декември в района на Малко Търново, за което се предполага, че е дошло от Турция. 

Ако има разпространение на шап по домашни животни у нас, ще се наложи те да бъдат унищожени, а това е свързано с обезщетяване на стопаните. Разпространението на болестта в страната може да доведе до тежки икономически последици за България, включително и забрана за износ на животинска продукция.

Като рискови животни на шап са кравите, свинете и дребните преживни животни

Притестението на властите идва от възможността ловци да са отстреляли вече подобни прасета и да разпространяват неизследвано месо. 

В трите области започва тотално преброяване на животните, както и изследване на всички домашни животни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
банския
банския
06.01.2011 15:51 15:51

ние животновъдите от община мин бани искаме да си ни върнете за доктор бат тенчо павлов русев от ул мургаш той всичко лекуваше даже и умрелите съживяваше той беше сдсар после бспар после ндсвар и каквото дойдеше -хайде хаир олсун хаир олмъс на бат тенчо рошавия гъс

Back to top button