Хасково

От понеделник приемат заявления за общо 200 лични асистенти в областта

Грета ИвановаВторият етап за прием на заявления от кандидати за социалната услуга „Личен асистент“ стартира по общините в областта в понеделник, крайният срок за подаване на заявленията е до 24-ти януари, съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Грета Иванова. Общо 200 са местата в региона.

В община Хасково на първи етап бяха одобрени 32-ма лични асистенти, сега местата са 49. Избраните при първия етап вече работят, като преди това са минали обучение, уточни Иванова. По думите й идеята е при втория транш да бъдат обхванати хора, които са били лични асистенти до края на 2010 г., но договорът им вече е изтекъл. Въпреки това всеки един случай ще бъде проверен отново от социалните работници, обясни Грета Иванова.

След крайният срок за подаване на документите всеки един потенциален потребител на услугата се посещава на място от служителите на социалните служби, преценя се състоянието му по специална методика, разработена от Агенцията за социално подпомагане, след което документите отново се връщат на общините. Предоставянето на услугата е за период от 12 месеца. 

„При първия етап имахме поне с 50% повече кандидати от одобрените бройки“, коментира директорът на „Социално подпомагане“. Одобрените асистенти ще получават по два лева на час, като 8-часова заетост на ден се заплаща само при най-тежките случаи, обясни Грета Иванова. Така един асистент може да получи максимално една минимална работа заплата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button