Регион

„Асоциация наука за природата“ ще опазва египетските лешояди

Още една неправителствена организация се присъедини към каузата за опазване на египетския лешояд. Сдружение „Асоциация наука за природата“ проведе в Маджарово обществено обсъждане на своя план, който обхваща дълъг период – чак до 2026 г.

Малобройните представители на eгипетския лешояд, заедно с тези на останалите два вида лешояди в нашата природа, осигуряват баланс и стабилност на нашите екосистеми. Днес птицата е световно застрашен вид и е една от най-бързо изчезващите на планетата. Най-големите заплахи са бракониерството, ветрогенераторите и електрическите стълбове, употребата на отрови и отровни примамки, казват експертите.

Концепцията за опазването на националната популация на египетския лешояд, представена в плана, се основава на най-съвременното научно познание. Стремежът е да се стабилизира национална популация на египетския лешояд в краткосрочен план и да се създадат солидни предпоставки за нейния прираст в дългосрочен план. Предвиджа се и поддържане на тясно сътрудничество с други балкански страни и държавите по миграционния път на редките птици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button