Любопитно

Юбилей в театъра, Стамат на сцената за стотен път

Балкански пътешественикЮбилейното стотно представление на спектакъла „Балкански пътешественик“ бе играно днес в хасковския театър. Това бе и първото представление в местния храм на Мелпомена за новата година.

Премиерата на „Балкански пътешественик“ бе пред далечната 2005 година. Автор на постановката е актьорът Янко Митев. Заедно с него на сцената е и Силвия Предова. Режисьор на представлението е Съби Събев, музиката е на Веселин Койчев, а кукломайстор е Таня Ганчева.

Главният герой Стамат  е недоволен от живота си на село  и тръгва по света да търси късмета си. По пътя се среща с национални приказни герои на балканските страни – Баш Чилик  в  Черна гора, граф Дракула в Румъния, принцесата на град  Лазамрук, Гърция. Всички те му помагат да осъзнае, че късметът му  всъщност е в родната страна, при семейството и приятелите. Чрез песни и танци героите показват и автентичния фолклор  на Румъния, Гърция, Албания, Сърбия и България.

През годините „Балкански пътешественик“ е получил и много награди. Призовете са от фестивалите „Двама са малко, трима са много“ – Пловдив, 2005 г.,  „Михаил Лъкатник“ – Ямбол,  2005 г., фестивала в гр. Арад, Румъния, 2007 г. и в гр. Галац, Румъния, 2007 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button