Хасково

140 000 лв. годишно ще са нужни за кучешкия приют на летище „Узунджово“

140 000 лв. ще са необходими годишно от общинския бюджет за обезпечаване на разходите на новия приют за безстопанствени кучета в Хасково. Това става ясно от Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Хасково за периода 2021 – 2025 г., която ще бъде разгледана от общинския съвет на сесията на 17 декември.

Приютът ще се намира в два от хангарите на бившето летище „Узунджово“, където все още се извършват довършителни работи. Ремонтът струва близо 60 000 лв. Капацитетът на приюта е 60 клетки, в които могат да бъдат настанени максимално около 110 кучета.

Най-големите пера в разходите са за заплати и други възнаграждения на персонала – 78 700 лв., задължителни осигурителни вноски – 15 100 лв., храна – 25 300 лв., медикаменти – 5 100 лв., материали – 5 000 лв., вода, горива и енергия – 7 200 лв., лазходи за външни услуги – 2 000 лв. Досегашният приют срещу Бирената фабрика е твърде малък и затова от общината решиха да направят нов.

В програмата е записано, че наличието на голям брой безстопанствени кучета води до здравни рискове за гражданите на общината. Те могат да бъдат преносители на болести, опасни за човека. Много от гражданите се страхуват от безстопанствените кучета и те създават дискомфорт на населението. През годините имаше инциденти с нападнати и ухапани хора, някои от които осъдиха общината. Целта на програмата е да се установи контрол върху популацията от домашните и бестопанствените кучета.

Зоодоброволците са отправили няколко препоръки към Програмата. Според тях досегашните неблагополучия при овладяването на популацията на бездомните кучета се дължат на липса на системно наблюдение и контрол, липса на мероприятия за развитие на чувство на отговорност към животните и общността при отглеждането на домашни любимци, както и на такива за адекватно отношение на гражданите към свободно движещи се вече обработени кучета, които се тровят или стрелят. Липсват и кампании за осиновяване на безстопанствени животни и на съответните стимули за това.

Предлага се общината да определи места за хранене на бездомните животни. Да се изработи регламент за дерегистрация. Според Зоодоброволците е наложително общината да отреди терен за загробване на домашните кучета и да установи ред за третиране на трупове на домашни любимци. Досегашната практика да се загробват животни на произволни места или да се изхвърлят в контейнерите за смет е неприемлива. Те настояват да се дефинира понятието „приемни домове“, в които кучетата, нуждаещи се от продължително лечение да бъдат отглеждани от доброволци. Необходим е строг контрол и конкретни мерки за ограничаване и прекратяване на разселването на кучета от и към други населени места. Явлението „кучешки туризъм“ е широко разпространено в общината, констатират зоодоброволците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гг
Гг
09.12.2021 13:43 13:43

Може ли номер на този приют?
Две кучета ме нападнаха вечерта с марки са. На кърджалийска до казино кинг. И ресторант езерата

Бб
Бб
09.12.2021 15:34 15:34
Отговор до  Гг

Е не, но имаме номерата на кучетата, ако искаш, няма проблем.

Анонимен
Анонимен
29.12.2021 13:39 13:39

Здравейте може ли някой да ми даде телефонен номер?

Back to top button