Регион

ВиК – Димитровград пред фалит, иска кредит от половин милион

ВиК – Димитровград е пред фалит заради скъпия ток. От дружеството искат кредит от 500 000 лв. за заплащане на на неплатените задължения за електроенергия. Това става ясно от доклад на управителя, който е част от покана за участие в общото събрание на съдружниците и е изпратен до МРРБ и Общинския съвет.

Община Димитровград е съдружник, а принципал е МРРБ. Събранието се свиква, защото загубите вече надхвърлят 1/4 от капитала на дружеството и съгласно изготвен към 30 октомври счетоводен баланс чистата стойност на имуществото на ВиК – Димитровград е спаднала под размера на вписания капитал.

Прогнозата на дружеството е, че загубата за 2021 г. ще надхвърли 400 000 лв. Краткосрочните задължения към доставчици в края на годината ще надхвърлят 600 000 лв. Дружеството е в състояние на ликвидна криза и в неплатежоспособност като не може да плаща най-необходимите си разходи за дейността, пише в доклада.

Най-тежко е положението със сметките за ток. Към момента ВиК – Димитровград има неплатени сметки за ток на стойност 404 850 лв., като се очаква за декември нова сметка, която ще надхвърли 200 000 лв. Постъпващите сега приходи са достатъчни единствено за покриване на разходите за персонала и около 1/4 от необходимите разходи за дейността за съответния месец.

При това положение от ВиК имат остра нужда от кредит в размер на 500 000 лв. за неплатените сметки за ток и за частично посрещане на задълженията за ток през първите 3 месеца на 2022 г. Ако не получи исканите пари през януари или февруари 2022 г. ВиК – Димитровград ще обяви несъстоятелност, което ще доведе до реална опасност от възникване на водна криза в община Димитровград, защото при фалит на ВиК потребителите ще останат без доставчик на ВиК услуги, предупреждават от водното дружество.

Според ВиК с искания кредит ще продължи предоставянето на услугите и ще се осигури време за държавата и общината да приключат процеса по консолидация на ВиК сектора в Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button