Любопитно

Заснеха документален филм за 95-годишнината на читалището във Въгларово

Премиерата на документалния филм „Повелята на традицията към идното“ ще е тази вечер от 19 часа в хасковското читалище „Заря“ при свободен вход.

Пълнометражната лента е създадена от народно читалище „Светлина-1926“ в село Въгларово и OFF BOX Studio по повод 95-годишнината на читалището и е посветена на всички хора, които са подпомогнали то да съществува и да се развива вече близо век.

Зад направата му стоят Милена Мерджанова и Лилия Кехайова, както и със съдействието на Димитър Узунов. Този млад екип работи над лентата от месец март 2021 г. и ще представи своя труд, който е побран в рамките на час и 13 минути.

Филмът е заснет през летните и есенните месеци на 2021 г. в село Въгларово, като зрителите ще имат възможност да се запознаят със самодейци, благодеятели и работници на читалището. Те ще изразят своето мнение и ще разкажат своите съкровени истории и спомени, свързани с читалището, каква е причината да участват в него, какво то е допринесло за развитието на техния живот и тяхната духовност.

Героите също така ще говорят за това какво е необходимо за да бъдеш самодеец, за ролята на читалищата в живота на хората и визията им за институцията в бъдещето. Това са лични истории, които ще видят бял свят за пръв път в рамките на документалния филм. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на община Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button