Хасково

8 475 от фирмите в Хасковско са на печалба, над 2 000 са на загуба

Общо 11 787 фирми са осъществявали дейност в Хасковска област през 2020 г., или с 2.5% по-малко от 2019 г., съобщават от Териториално статистическо бюро – юг, отдел „Статистически изследвания – Хасково“ при Националния статистически институт.

Предприятията са на печалба в размер на 272.9 млн. лв. Тези, които са с печелба са 8 475, със загуба са 2 083, а с нулев финансов резултат – 1 274.

Нетните приходи от продажби са 4 065 млн. лв., или с 4.2% по-малко в сравнение с предходната година. Произведена е продукция на стойност 2 637 млн. лв., или с 8.7% по-малко спрямо 2019 г.

Микропредприятията до 9 заети са с най-голям относителен дял от всички предприятия – 94%. Малките предприятия от 10 до 49 заети са 5.1%, средните предприятия от 50 до 249 заети – 0.8%, а големите над 250 заети – 0.1% от общия брой предприятия. Най-много са предприятията в сектора Търговия и ремонт на автомобили – 44.4%, следват Преработващата промишленост – 10.5% и Транспорт – 6.5%.

Заетите във фирмите в областта са 44 746, което е с 8.2% по-малко спрямо предходната година. В микропредприятията работят 43.7% от заетите в областта, в малките са 25.9%, в средните – 21.8%, а в големите – 8.6%.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Икономист
Икономист
17.12.2021 4:09 4:09

В голямата си част това са фирми свързани с ниската им производителност на пазара, те зависят най-вече от хора заети в други индустрии и държавната администрация, които получават пари, когато тези бизнеси започват да освобождават хора или намалят заплати, както и придружаващата инфлация, те са на загуба. Да не говорим конкурентоспособността на тези български бизнеси сравнение с турските / дори те купават тези стоки от Турция и ги препродават на 2-3 пъти по-висока цена, което в сегашната ситуация с лирата и бензина ги прави не конкурентоспособни /. Голямо съчувствие не трябва да има за тези фирми, а за безработните хора особено всеки млад трудоспособен и квалифициран хасковлия напуска Хасково всяка година независимо дали има криза или не. Затова трябва да се бие камбаната, а не за тези мизерни фирми, които в голямата си част са от сектора на туризма, ресторантьорството, хотелиерството, търговията и транспорта. Голяма част от тях дават минимални заплати на хората, карат ги да работят и шести ден безплатно, допълнително не плащат за извънреден труд, прикриват данъци така, не спазват ЗБУТ, имат огромни печалби, а не инвестират в работника си, че защо ни са такива бизнеси и без това младите хората се разочароват от града и си тръгват, а без тях няма икономика само цигания мили мой.

Back to top button