Регион

Крият златни накити за над 270 000 лв. в джобове и бельо на границата

2.6 кг. контрабандни златни накити са задържани при 3 проверки, извършени през седмицата на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

При един от случаите на 15 декември около 22 часа на пункта пристигнал турски товарен микробус, влизащ в страната от Турция на път за Германия. Турският водач е представил редовни документи за превозваната стока. По метода „анализ на риска“ бусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения.

При последвалия личен преглед на шофьора в джобовете на якето му са открити 3 пакета с 242 бижутерийни изделия – гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите са от 14 и 22-каратово злато и са с общо тегло 1840.30 грама на стойност 192 692 лева.

Контрабандните златни бижута са задържани. По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково 55-годишният водач е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е взета парична гаранция и забрана за напускане на страната.

В други два последователни дни при проверка на два леки автомобила с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, митничарите са открили над 840 грама златни бижута, укрити в личния багаж и в бельото на петима пътници. Според експертизата на вещото лице накитите са на обща стойност 78 312 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button