Любопитно

16 любители на книгата учредиха читателски клуб в Хасково

Приятелски читателски клуб беше учреден снощи в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Идеята е на Марина Ташева, като учредителите са 16 души – хора от различни професии. Има бизнесмени, лекари, магистрати, творци, природозащитници, учители, всички любители на книгата.

Марина обясни пред Haskovo.info, че идеята е всеки да прекара 2 – 3 часа в приятна обстановка, извън темите на злободневието. Тя е коментирала с приятели, че в Хасково няма такъв клуб и е решила да го учреди, защото по нейнте думи промяната започва от всеки един от нас. Всеки може да предлага член на клуба, като следващата среща ще е през януари.

Сред ползите от подобен клуб са възможност за откриване на нови ценни заглавия и автори, допълнителен стимул за четене, духовно обогатяване, подобряване на комуникационните умения, срещи с приятели, добър пример за децата.

Правила за провеждане на срещите на читателския клуб

· На всяка среща един от нас предлага три книги (основно романи) от всякакъв жанр, тематика и епоха, като им прави кратко представяне. Чрез гласуване избираме една книга, която ще четем в следващите седмици и ще обсъдим на следващата ни среща.
· Редуваме се в предлагането на книги.
· Всеки сам преценява как да си осигури книгата – от книжарница, от библиотека или от приятел.
· Четенето на избраната книга от всички е силно желателно, но не и задължително. Човек може да присъства на среща дори, когато не е прочел цялата книга.
· Сбирките се провеждат на всеки 4 до 6 седмици в зависимост от големината на книгата.
· Сбирките се провеждат в книжарница, в кафене, на поляна в парка или в предварително избрано помещение.
· В началото на всяка сбирка всеки от нас в рамките на 1 минута излага накратко впечатленията си от книгата. След това започва дискусията, като се стараем всяко изказване да е до 2 – 3 минути, така че всеки да има възможност да сподели и да може да чуем максимален брой гледни точки.
· По време на сбирката избягваме обсъждане на въпроси, които не са свързани с дискусията по книгата. Оставяме личните разговори за след края на сбирката.
· Това е приятелски читателски клуб и човек може да стане член на клуба само, ако е приятел на настоящ член на клуба.
. Темите ковид (ваксинирани и неваксинирани) и политика (партии) в България са забранени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button