Хасково

Полицията засилва контрола по празниците в Хасковско, проверяват пиротехниката

Засилен ще е контролът на полицаите в Хасковска област по време на Коледно-новогодишните празници, съобщават от областната дирекция на МВР.

Вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Строго ще бъдат наказвани хората, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Законът забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт – включително и в новогодишната нощ. Купуването от нерегламентирани търговци може да крие опасности. Най-рискови са тези с различни дефекти или с изтекъл срок на годност.

Ще бъде засилен и пътният контрол. По празниците се увеличават предпоставките за тежки катастрофи. Причините са употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и образуването но колони по най-натоварените участъци и проходите. При влошаване на времето има опасност от задръствания.

Празничната суматоха, свързана с подготовката за Коледа и Нова година е и удобен момент за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват се от празничната приповдигнатост и разсеяност на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите.

Хората трябва да бъдат предпазливи при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка, допълват от полицията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button