Хасково

Кметът предпразнично: Строят закрития басейн и нови магазини, търсят се варианти за инфраструктурата

Строителството на закрития плувен басейн в Хасково се очаква да започне в началото на 2022 г., обяви на традиционната си предпразнична пресконференция кметът Станислав Дечев.

Миналата година по това време той анонсира, че общината има намерение на строи басейн с върнатите отчисления от държавата от такса битови отпадъци на ул. „Панорама“. Вече има избран изпълнител, около 10 – 15 януари се очаква да бъде внесен проектът, след което да се издаде строителното разрешително. Градоначалникът ще настоява и за алея, по която да се стига до стадиона и спортните игрища на бившия техникум.

Както вече стана ясно, през следващата година се очаква да се изгради и търговски център на мястото на бившите казарми до кръстовището на булевард „Раковски“ с улица „Дунав“, където ще има и кръгово кръстовище. От кметството обаче имат опасения, че светофарите на улица „Дунав“ с улиците „Георги Кирков“ и „Св. св. Кирил и Методий“ е възможно да доведат до тапи. Според Дечев едно от решенията за облекчаване на трафика в района е „Георги Кирков“ и „Св. св. Кирил и Методий“ да станат еднопосочни. Последната дума обаче ще имат от Пътна полиция.

Няколко нови инвеститори вече са избрали Хасково, като веригите магазини Mere и Практикер. Както Haskovo.info писа, големият магазин на Практикер ще е в района на Бирената фабрика, къдено най-вероятно ще бъде изградено кръгово кръстовище. Mere пък ще са в района на Сточна гара. 70 души ще са наети във чуждестранна фирма за рециклиране на металорежещи машини. Ще се обучават ученици от ПГМЕТ, за да се подготвят кадри за предприятието. Немска компания за съоръжения за карготовари пък е избрала Хасково.

Очаква се на следващите заседания на Министерски съвет Тракия икономическа зона да получи клас за приоритетен инвеститор, за да се работи по завод за водород на бившето летище „Узунджово“. До 5 – 6 месеца се очаква да се подпише реалният договор за фотоволтаичния парк край село Книжовник, който след преговори на инвеститора с местното население ще е на по-малка площ от предварително обявената.
Кметът отчете като грешка изграждането на нова канализация при стар водопровод, както е в квартал „Болярово“, където често пропадат улици с автомобили. По тази причина се разработва проект с ВиК за подмяна на водопроводите в квартала и последващо преасфалтиране. За целта ще са необходими около 2 млн. лв. В парк „Кенана“ също ще се подменя настилката от комплекс „Фантазия“ нагоре до района с езерата. Предвидено е осветление и видеонаблюдение.

Станислав Дечев отчете, че най-голямото предизвикателство пред общината през 2022 г. ще бъдат високите сметки за ток. Той се надява на механизми за помоощ от държавата, като поосочи, че ако им бъдат върнати отчисления от ТБО, те ще бъдат за изплащане на двойно по-високите сметки за ток. Градоначалникът допълни, че ще направи всичко възможно, за да се подмени почти на 100% уличното осветление в града и по селата с по-икономично, което очаква да свали разходите 3 – 4 пъти до тези преди сегашната криза.

Като част от общинската визия повече млади хора да остават в Хасково Дечев ще предложи на общинския съвет да се премахне таксата от 25 лв. за общежитие. Предстои да бъдат обявени и правила за ползване на спортните обекти в града като ремонтирания стадион „Младост“, където гражданите ще имат достъп до пистата в определени часове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Октай
Октай
21.12.2021 20:08 20:08

Брях Яша бана 🤣

Браво!
Браво!
21.12.2021 20:27 20:27

Звучи добре, дано всичко се сбъдне, а не да остане само като план. Нещо за Джъмбо и Икеа да кажете? Ще бъде добре да се поканят на територията на Хасково.

Джъмбо
Джъмбо
22.12.2021 10:21 10:21
Отговор до  Браво!

Доколкото разбрах, собственик на Джъмбо ще строй ритейл парка на раковска

Гинка Йовкова
Гинка Йовкова
21.12.2021 21:03 21:03

Всичко е прекрасно,стига да се случи.За жалост звучи като София и провинцията-Хасково и селата.Г-н кмете и там живеят хора, и то без канализация,асфалт,детски площадки ,и още куп неща….

недоволен
недоволен
22.12.2021 9:01 9:01

Кмета едни плочки до паметника не може да оправи 2ра година…..да не говорим за другото….като чистота, пътища , вик и т.н …..а да иначе да усвояваме териториии от града и да ги правим молове и магазини това го можем много добре ( и то на думи).

Някоя си
Някоя си
27.12.2021 18:38 18:38

Кой басейн ще застроява, на Цигарената закрития ли? Да се направи мега спортен комплекс в този град, за да може и малкото млади останали хор и деца да спортуват, да поднови водопидаването от Баните, тръбите си стоят, да направи канализация, пътища, какви магазини?! Нали орязаха тополите и направиха мини мол, тезултата го виждаме – пусти и празни клетки даващи се под наем.

Back to top button