Любопитно

Коледен конкурс донесе награди на деца от Хасковско

Осмокласничката Станислава Михайлова от СУ „Петър Берон“ в Тополовград е класирана на първо място в раздел „Декоративни пана и тъкани“ на Националния конкурс „От Коледа до Васильовден“. Неин ръководител е учителят Кръстю Кръстев.

13-годишният Георги Тодоров от същото училище пък е взел първа награда с празнично украсения калпак на коледар. Отличия има и за Микаела Янева и Ивелина Черкезова, също от Тополовград.

В литературната част на конкурса журито е класирало Паола Попова, Йоанна Пламенова, Цвтелина Димитрова от ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград. Награда е получил и второкласникът Теодор Тенчев, участвал в категория „Живи и днес народни обичаи от Коледа до Васильовден, предания, легенди“. Отличена е и сурвачката на 8-годишната Божидара Георгиева от Клуб „Малки творци“ в Димитровград.

Националният конкурс се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на децата към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button