Хасково

Нона Караджова отмени решение на РИОСВ Хасково

Царски орелПо жалба на природозащитниците от „Зелени Балкани“ министърът на околната среда Нона Караджова отмени решение на РИОСВ Хасково, съобщават от организацията.

Решението на екоинспекцията е за изграждането на фотоволтаичен парк с площ 34 дка на разстояние по-малко от 2 км от гнездото на двойка царски орли и според него няма нужда от извършване на екологична оценка. Ловната територия на редките птици попада в района на защитена зона „Сакар“ в близост до с. Щит.

Това е второто такова решение на екоинспекцията в Хасково за този проект, съобщиха от „Зелени Балкани“. Първото е от 2009 г. и също е било отменено по жалба на организацията.

Мотивите за решението на министър Нона Караджова са основани на нарушения на Закона за биологичното разнообразие, Наредбата за извършване на оценки за съвместимост и директива за опазване на природните местообитания.

В района на защитената зона има одобрени още инвестиционни проекти, за които не е изчислено отрицателното въздействие върху редките видове. Според специалистите от „Зелени Балкани“ всяко ново инвестиционно намерение трябва да се подлага на екологична оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000.  

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
нетуря-2000
нетуря-2000
19.01.2011 21:44 21:44

А, за канала с/у гарата няма екология,натура нито пречиствателни станции

нетуря-2000
нетуря-2000
19.01.2011 21:46 21:46

там няма пилета.нито хора

Back to top button