Любопитно

Харманлийски роми на страниците на германския „Ди Велт“

снимка: Ролф Бауердик

снимка: Ролф Бауердик

Публикация в германския  вестник „Ди Велт“ отделя място на ромите в Харманли. Писателят и фоторепортер Ролф Бауердик припомня впечатленията си от България и в Румъния в статия със заглавие „Такива са те, циганите“.

В Харманли той попаднал, воден от етнолозите Елена Марушякова и Веселин Попов. Там  намерил  катун на роми, който през лятото изкарвали прехраната си като дървосекачи. Неоспорим факт е, че след падането на комунизма законите на свободната пазарна икономика тласнаха ромите към социална мизерия. Фатално е обаче, че много роми са изпаднали в апатия и оплакват статута си на жертви, пише авторът на страниците на всекидневника.

След стотина пътувания из Източна Европа и над 30 000 снимки, които съм направил през последните 20 години, не си спомням нито един ром, който да е потърсил поне част от отговорността за мизерията си в самия себе си, категоричен е Ролф Бауердик.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button