Регион

Отсрочиха спирането на тока на ВиК – Димитровград до 10 януари, настояват за консолидация

Близо 700 000 лв. са неплатените сметки за ток на ВиК – Димитровград за ноември и декември, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, която проведе среща по проблема в община Димитровград.

След срещата Иванова коментира, че ВиК – Димитровград е в изключително тежко финансово състояние. Постигната е неформална уговорка с EVN да отстрочат спирането на тока на водното дружество до 10 януари. Ще се водят и допълнителни разговори с EVN да изчакат още след тази дата.

През това време се очаква димитровградският общински съвет да даде „зелена“ светлина за консолидацията на Димитровград с ВиК – Хасково. Тогава ВиК – Холдингът ще може да отпусне средства за плащането на сметките за ток. Сега по думите на зам.-министъра, държавата няма лостове да помогне на ВиК – Димитровград. Haskovo.info припомня, че наскоро ВиК – Холдингът отпусна близо 2 млн. лв. на ВиК – Хасково, за да си плати просрочените сметки за ток.

С тежкото финансово състояние на ВиК днес са били запознати и част от общинските съветници. Предстои кметът Иво Димов да проведе нови срещи с местните парламентаристи.

При бъдещата консолидация ВиК – Хасково ще плати на общината дяловете на дружеството, а 100% от служителите ще запазят работата си. 120-те служители към момента получават заплатите си, но към момента това е за сметка на задълженията за електричеството.

Кметът Иво Димов припомни, че през последните 2 г. е опитал да избегне шоковото поскъпване на цената на водата, която сега струва 1.86 лв. с ДДС за кубик и не е променяна от 2010 г. КЕВР обаче е отказал в община Димитровград цената на водата да се формира за известен период на себестойност и да е различна от тази в хасковската ВиК – Асоциация. Причината е, че законът не позволява в една и съща обособена територия да има две различни цени.

Заместник-министърът посочи, че цената на водата в община Димитровград е задържана изкуствено през последните 11 г. Сега цената в Хасково е 3.52 лв. и се очаква след консолидацията да стане толкова и в Димитровград. Това може да се избегне с промяна на закона, която да позволи две цени в една обособена територия, но това ще отнеме време и може да не стане факт до края на годината.

Областният управител Катя Панева каза, че се надява в близките дни общинският съвет в Димитровград да вземе разумното решение, за да не остане градът без вода. Иво Димов изрази надежда, че в никакъв случай няма да се стигне до крайния вариант, при който ще бъде спряна водата в Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button