Хасково

Ветеринарите в региона все още без договори за профилактика

Агнета, илюстрация„Все още нямаме сключени догори по държавната профилактична програма, такова е и положението в цялата страна“, коментира пред Haskovo.info председателят на тукашния Съюз на ветеринарните лекари д-р Калоян Лучански. По думите му това е неизпълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Засега са сключени временни договори за маркиране на животните, които ще действат докато заработят териториалните поделения на новосъздадената Агенция по храните. „Лечебната дейност, която се заплаща от стопаните, не е спряна, но в момента имунизации на животните не се извършват“, каза д-р Лучански.

Според него това крие риск както за животните, така и за хората. „Редно е да има по- сериозни мерки, след като в част от страната има случаи на шап“, счита председателят на Съюза на ветеринарните лекари.

„Реално ваксинирането на животните започва най-рано в края на март и се извършва през април и дори през май“, каза пред Haskovo.info директорът на Районната ветеринарномединска служба д-р Джемил Читов. Дотогава според него Агенцията по храните ще е заработила и договорите на ветеринарите вече ще са сключени. Миналата година договорите са били сключени отново през март. По думите на д-р Читов на територията на областта се извършват профилактични прегледи на животните заради скорошните случаи на шап в пограничните с Турция райони и няма открито нищо притеснително.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button