Външни публикации

По пътя на електрическите автомобили

Вярвате или не, електрическият автомобил има богата история. Макар този вид превозно средство да навлезе на пазара неотдавна, първата такава машина е изобретена от Робърт Андерсън през далечната 1832.

Това е с 50 години по-рано от годината, в която Карл Бенц патентова първия автомобил задвижван от двигател работещ с бензин. През годините след прототипа на Андерсън се появяват още редица опити за налагането на електрическия автомобил, но историята показва, че ще отнеме повече от век и половина преди това да се случи.

Дори в днешно време, маркирано от непрестанно увеличаващия се интерес към електромобилите, техния дял бледнее спрямо този на колите движещи се на течно и газообразно гориво.

Нови (и стари) играчи

РекламаПонеже темата ни е за пазара на ел. автомобили през 2022 нека се върнем в настоящето и по-точно да отбележим основните играчи на този пазар.

Очаквано, започваме с произхождащата от Силициевата долина Tesla. Отвъдокеанския автомобилопроизводител съществува вече 19 години, така че технически не е нов играч, но едва през последните години компанията остави отпечатък върху картата за производство на автомобили.

Доста от “традиционните” автомобилни компании също опитват да заемат своето място в тази ниша, но с колеблив успех. Най-големите имена в автомобилната индустрия от от Европа, през САЩ, до Азия обръщат все повече внимание на сектора за електрически коли, но все още не предприемат смелата стъпка да се фокусират в тази сфера за сметка на колите с ДВГ.

От друга страна, постоянно изникват нови и нови играчи, чийто фокус е единствено разработката на електрически автомобили. Така напоследък се създаде един паралел между два свята. Единият е този на “динозаврите” със столетна история, които все още държат на своите изпитани бизнес модели, но с плахи стъпки опитват да се модернизират. Другият свят е този на високотехнологичните иноватори, които обикновено водят началото си като стартъпи, фокусират се изцяло върху сектора за електромобили и повече напомнят за Силициевата долина, отколкото за Детройт.

Вероятно затова и немалко от топ-имената в този иновативен сектор идват от Китай, който се е запътил към заемането на водеща роля не само в производството, но и в частта с проучване и разработки. Сред популярните такива имена са тези на NIO, Li Auto и XPeng, а Rivian и Nikola са американските марки, за които най-често чуваме, разбира се, след Tesla.

Тайната е в софтуера

Реклама

Пазарът за електрически автомобили расте със завиден темп и почти не минава ден без да чуем как те са бъдещето на транспорта. Но не всичко свързано с електрическите автомобили е видимо през розови очила.

Като цяло масовият потребител все още не е убеден, че си заслужава да замени бензиностанцията с електрическата мрежа. Сред основните притеснения на скептиците са ограниченият пробег на ел. автомобилите, недоразвитата инфраструктура за зарядни станции, дългото време за чакане за зареждане, прекалената зависимост от електроника (чиято поправка изисква специализирани сервизи и техници) и, в някои случаи, високата цена за покупка.

Въпреки трудните времена, през които минава този пазар, главният изпълнителен директор на Aptiv Кевин Кларк е далеч от това да сведе глава. Той все още се поддържа от амбицията да изведе компанията си до ниво “син чип” и винаги носи такъв в джоба си-цвета на най-високата стойност чипове в покера и разговорно използван за обозначаване на най-успешните бизнеси в даден сектор.

А какво изобщо е Aptiv? Това е американска компания, която разработва технологии за електрически автомобили. Но тя не е каква да е компания, а е родена от преструктурирането на General Motors след като през 2009 автомобилният гигант подаде молба за несъстоятелност. GM оцеля тези смутни времена, а днес Aptiv е амбицирана да се бори за топ място в индустрията за хардуер и софтуер за електромобили.

Задачата на Кларк е нелека, тъй като сферата, в която се развива поверената му компания, привлича все повече и повече играчи, някои от които са вече доказали се в съседни технологични индустрии. Глобалната автомобилна индустрия, и особено частта и за електрически автомобили, преминава през сериозни размествания, което включва появата на гиганти от редица други бизнес начинания, които искат част от пая в това, което мнозина предричат е бъдещето на транспорта. Подобни начинания може и да звучат изненадващо за някои, но са напълно логични, тъй като границата между хардуера и софтуера се размива дори в индустрия като автомобилостроенето. Накрая дори се оказва, че щафетата ще бъде поета от програмирането, което изглежда в близко бъдеще ще застане в основата на начина, по който избираме автомобилите си.

Back to top button