Хасково

339 жертви на домашно насилие за година в Хасковско, заработи механизъм за подкрепа

339 жертви на домашно насилие са преминали през трите консултативни центъра на фондация „ХиД Джендър перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград през 2021 г. 41 от пострадалите са мъже, а 298 са жени.

От тях 182 са били били консултирани на място в офисите, 142 са получили онлайн подкрепа, а 15 са били консултирани от мобилен екип в общините Стамболово, Минерални бани и Ивайловград. В статистиката не са включени придружаващите ги деца, роднини, които в повечето случаи също са пострадали пряко или косвено от домашното насилие, като с тях броят им нараства многократно. 55% от жертвите са жители на община Хасково, 25% от община Димитровград, 10% от община Свиленград и 10% от други населени места извън област Хасково.

Среща

В рамките на спечелен едногодишен проект от Фондация „ХиД джендър перспективи“ е изработен „Координационен механизъм за подкрепа и помощ на жертвите на домашно насилие“, който е подкрепен от ключови институции и организации, сред които областната администрация, съдилища, прокуратури, общини, училища и неправителствени организации, които днес имаха среща в областната администрация. В изпълнение на Координациония механизъм е създаден Областен съвет за превенция на домашното насилие в област Хасково. Чрез него се координират съвместните дейности, за реакция при случаи на домашно насилие на компетентни институции и организации на местно ниво. Глава на Областния съвет е Областният управител.

Среща

През октомври 2021 г. са проведени специални обучения в Свиленград, Димитровград, Стамболово, Харманли, Ивайловград, Минерални бани и Хасково. Целта е да се повиши осведомеността и чувствителността на представителите на институциите и организациите на местно ниво по проблемите на домашното насилие и да се представи проекта за Координационен механизъм. Обучени са 70 представители на полицията, социалните служби, общините и училищата. По време на обученията са се обсъждали теми, свързани с домашното насилие. Набелязани са множество теми, които да бъдат включени в първото заседание на Областния съвет по Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Той ще се свиква веднъж на 6 месеца, а при нужда и по-често. Такива механизми има още в Разград и Перник. Участниците в срещата отчетоха, че по време на пандемията са се увеличи случаите на домашно насилие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button