Регион

Сдружението на кметствата иска държавата да подпомогне завършващите медицина да работят по селата

Хората, живеещи в селата масово нямат бърз достъп до лекар. Единици са малките населени места в Хасковска област, където има практика на личен лекар, а в още няколко медик идва веднъж или два пъти в седмицата. Масово обаче живеещите на село трябва да пътуват до града за всеки преглед и за да се снабдят с лекарства.

В хасковското село Брягово здравна служба има, но кабинетите вече десетилетия наред стоят празни, а някогашното оборудване събира паяжини. Близо 600-те жители на селото имат лични лекари в Хасково. Няма как обаче те да идват в селото, тъй като са много и с по малко пациенти, още повече, че джипитата са търговски дружества и нямат интерес, казва кметът на Брягово Делчо Митев.

Лекари

До преди известно време в селото е живеела пенсионирана медицинска сестра, на която всички разчитали за дребни манипулации като например поставяне на инжекции, но тя е починала. Медицинско лице няма и в детската градина, където ходят около 20 деца. Единственият вариант е пътуването до Хасково или повикване на спешен екип.

Лекари
Делчо Митев

Повече от 20 години лекар тук не е стъпвал, обяснява Митев. Той е на поста вече 45 години и е председател на Сдружението на кметствата в България. Именно от там настояват за пореден път да бъде направена стъпка към това и по селата да има работещи лекарски кабинети.

Сдружението иска държавата да се намеси заедно с медицинските университети и да подпомогне след завършване студентите да практикуват по селата в продължение на няколко години. Те могат да бъдат подпомогнати финансово, да им се осигурят квартири и средства за безплатна специализация след това. Въпросът се повдига за пореден път и от сдружението се надяват да се намерят варианти, още повече във време на пандемия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button