Регион

Сигнал до културния министър за разруха на „Изворът на Белоногата“ в Харманли

Сигнал до министъра на културата за рушащия се от години паметник от национално значение „Изворът на Белоногата“ в Харманли изпрати поетесата и общественик Светлана Николова.

Тя публикува текста на писмото в социалните мрежи. В него се казва, че това е третият министър, до който се сигнализира за проблема. Николова настоява за реставрация и последващо благоустрояване на местността.

Харманли

Сега плочата на Гергана е вече в много лошо състояние. В едната си част тя е отлепена от бетонната основа и всеки момент може да падне. Лошо е състоянието и на целия обект, пише Николова.

Харманлийката кани министъра да се запознае с проблема на място. „През 2022 г. ще се навършат 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски. Това ще е добър повод да погледнем историята с нови очи“, завършва писмото.

Пълният текст на писмото до министъра:

ОТНОСНО: „ИЗВОРЪТ НА БЕЛОНОГАТА“ край Харманли и лошото състояние на обекта – недвижим исторически паметник на културата с категория „национално значение“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас по повод лошото състояние на историческата гордост на Харманли, а именно обекта „Изворът на Белоногата“. Вие сте третият министър, към който отправям молба за разрешаване на проблема и имам голяма надежда, че това ще бъде последното писмо. Конкретният обект е в ПИ с идентификатор 77181.15.176, местността „Хамза“, град Харманли, област Хасково.

От много време тази културна ценност запада – за това надлежно съм уведомила Министерство на културата в няколко писма в продължение на 4 години. Сега Плочата на Гергана, находяща се вляво от извора, е вече в много лошо състояние. В едната си част тя е отлепена от бетонната основа и всеки момент може да падне /прилагам към писмото и снимков материал/. Недобро е състоянието и на целия обект.

Както аз, така и цялата общественост на града, си задаваме въпроса – какво трябва да се направи, за да се случи най-накрая благоустрояването на местността и реставрацията на културната ценност? Кой да го направи, тъй като вече няколко години не става ясно чия собственост е най-българският извор и кой може да извърши гореспоменатите дейности? Какво ще предприеме в тази насока повереното Ви Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство?

Докато през годините институциите продължаваха да не вземат мерки, ние, хората, които ни боли за упадъка на емблематичното място, сторихме каквото е по силите ни – работихме за съхраняване на паметта на културно-историческата ни ценност. Имам честта да съм сред инициаторите на каузата „Очи за Белоногата“, целяща да възроди Извора на Белоногата, който е пъпната връв на Харманли с националното културно хранилище. За четвърта поредна година заедно с НЧ „Дружба 1870“ организираме Ден на Белоногата на самия извор, а наскоро по инициатива на сдружение „Бизнесът за Харманли“ бе направен филм „По стъпките на Белоногата“. Лентата може да бъде гледана само на едно място – до извора, посредством специално приложение.

И докато гражданите правим това и заинтригуван светът започне да идва при нас – тогава какво да му покажем: рушащата се плоча на Гергана, недоброто състояние на местността?

Затова се обръщам към Вас с надежда и молба в спешен порядък Министерството на културата да даде отговор на гореспоменатите въпроси и как ще опази, в случая, този исторически паметник на културата от национално значение /вече декларирахте, че опазването на недвижимото културно наследство ще е приоритет на управлението Ви/. Каня Ви също така да дойдете в Харманли и да се запознаете на място с проблема, като се надявам това да е скоро. Нека веригата на заразното добро, за която сам говорите, тръгне оттук. През 2022 ще станат 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски. Това ще е добър повод да погледнем историята с нови очи.

С уважение:
Светлана Николова, общественик и творец
Харманли

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button