Хасково

Зърнопроизводители искат оставката на Мирослав Найденов

Тенчо Тенчев

Тенчо Тенчев

Искаме оставката на министъра на земеделието и храните, защото не се изпълняват поетите ангажименти от меморандум, подписан още през есента“, каза пред Haskovo.info председателят на тукашната Асоциация на зърнопроизводителите Тенчо Тенчев. Документът е подписан в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните и министъра на финансите. 

Решението за искането на оставката е взето на национално събрание на Асоциацията. „Засега имаме само нотификации, че ще се връща акцизът на горивото за земеделските производители, но само дотам“, посочи една от причините за недоволството Тенчев.

ТоренеВсе още не е ясно и какви точно данъци ще плащат земеделските производители. Една от точките в меморандума е предвиждала субсидиите за 2010 да се изплатят още през същата година, което не се е случило.

От Асоциацията са изпратили официално писмо до премиера Бойко Борисов и чакат отговора му за среща с него. „Министър Найденов е само министър на храните, а не на земеделието и храните„, допълни Тенчев. Зърнопроизводителите имат и стачна готовност за отстояване на исканията си.

„Иначе към момента посевите с пшеница се развиват идеално. Няма опасност от измръзване, дори при липса на сняг, когато зърното е засято по правилна технология“, обясни Тенчев. В много добро състояние са и посевите от рапица. „Изкупната цена на пшеницата сега е много добра- между 450 и 480 лв. за тон слънчогледът пък достигна 1 000 лв. за тон без ДДС“, коментира земеделецът и допълни, че тези цени не зависят от производителите и от мелниците, а се определят от световните борси.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ISKAME
ISKAME
31.01.2011 17:10 17:10

ISKAME SA6TO I OSTAVKATA NA BRUS LII

Back to top button