Хасково

Три пъти повече декларираха доходи в НАП – Хасково

Три пъти повече хора са декларирали доходи от започването на кампанията през януари в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Към 20 януари подадени данъчни декларации са 326, а за същия период на 2021 г. – 105. Новите, в пъти по-високи облекчения за деца, са водещи в приетите декларации. 80% от общия брой формуляри са именно за възстановяване на суми заради едно или повече непълнолетни деца.

188 души са побързали да подадат документите си лично в офиса на НАП в Хасково. 136 са го направили чрез интернет с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Вече са получени и 2 декларации по пощата, опликовани като писма. Най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо посещение на място. През март лицата, притежаващи персонален идентификационен код, ще могат да подават и предварително попълнена данъчна декларация за доходите си, която ще бъде достъпна чрез електронните услуги на НАП.

Документите за прилагане на данъчни облекчения за деца се разглеждат приоритетно. Формулярите се проверяват и ако условията са изпълнени, в срок до един месец от датата на подаване на декларациите, на лицата ще бъдат възстановени надвнесените суми за непълнолетните им деца. От НАП съветват всички родители, които ще ползват данъчни облекчения за деца, да проверяват дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, след което да подават документи.

Срокът за деклариране на доходите тази година е 3 май или първият работен ден след законовия срок 30 април, който е неработен ден. В същия срок, до 3 май, следва да се внесат и дължимите данъци, декларирани в декларациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button