Регион

Мерят количеството боклук на свиленградчани с ултразвук, ще плащат колкото изхвърлят

500 транспондери и 40 ултразвукови сензори ще измерват обема на отпадъците в Свиленград, съобщават от кметството.

Общината е първата в страната, която започва изпълнението на демонстрационен европроект за управление на битовите отпадъци на принципа „плащащ, колкото изхвърляш“, който е на стойност близо 400 000 лв. Продължителността му е 23 месеца.

Ще бъдат закупени още кантари, четци и бордови компютри със софтуер, с които ще се оборудват сметосъбиращите машини. Целта е да се стимулира разделното събиране на обемисти и едрогабаритни отпадъци и отпадъци от опаковки. Предвиден е и информационен портал. Основната цел е намаляване на отпадъците, чрез предотвратяване на образуването им.

Предстои да бъдат избрани пилотни райони на територията на общината, където ще се приложи първоначално този принцип. Там ще се видят резултатите от намаляването на количеството депонирани битови отпадъци. След това постепенно новият модел ще се мултиплицира в цялата община.

Заместник-кметът Мария Костадинова очаква свиленградчани да откликнат и да участват добросъвестно в разделното изхвърляне на отпадъци и така такса битови отпадъци може да намалее. „Засега законодателството не е регламентирало как, но с решение на Общинския съвет можем да предвидим стимули за хората, участващи активно в този процес“, допълни Костадинова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пълен смях
Пълен смях
21.01.2022 10:54 10:54

Усвояваме едни пари…

Back to top button