Регион

В Ивайловград почeтоха паметта на войводата Яни Попов

Тракийското дружество „Яни Попов“ в Ивайловград поднесе цветя пред барелефа на своя патрон по повод 68 години от неговата кончина.

Легендарният тракийски войвода Яни Попниколов Янев, известен като Яни Попов, е роден в село Карахадър (днес в Турция). Деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, войвода на Илинденско-Преображенското въстание, той е и автор на въстаническия марш „Ясен месец“, превърнал се след години в химн на тракийци.

След Междусъюзническата война през 1913 година се установява и живее в Ортакьой (Ивайловград). Взема участие в създаването на Тракийската организация, създадена за защита интересите на тракийските бежанци.

Една от улиците в Ивайловград носи неговото име.

Един коментар

  1. „Ясен месец“! Евтино плагиатство! Единствено българският текст съдържа агресия и кръв. Песента е от Кримската война (1853 – 1856). В Истанбул, в Üsküdar e настанен шотландски полк. На фронта заминават с този шотландски марш. Долната част на униформата им е от поли без гащи. Голям сеир в тогавашен Истанбул! И се ражда шеговитата турска песен “Katibim“. Любовно-шеговитата тема обаче е продължена веднага с “Fel Shara” – на иврид, “Banat Iskandaria” – на арабски, “Oj devojce” – на македонски, “Ruse koce curo” – на сръбски, „γραμματεύς“ – на гръцки и много други. Дес пък е химн на Босна и Херцеговина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button