Външни публикации

Граници и забрани в Карнатака: какво се случва в този югозападен индийски щат?

Това е щат, известен с нощния живот и с технологиите: но скорошните репресии и гранични спорове поставиха Карнатака в светлината на прожекторите по някои доста необичайни причини. В тази статия ще ви запознаем с всичко случващо се в тази част на Индия през последните няколко месеца!

Къде се намира Карнатака

Ако Индия не ви е позната, то може би не знаете къде се намира Карнатака. Този индийски щат се намира в южната част на страната, от запад. Граничи с Керала на юг, Тамил Наду на югоизток, Андхра Прадеш на изток, Телангана на североизток и Махаращра на север.

Това е сърцето на Индия и в исторически план е бил център на много от големите империи на нацията. Днес обаче е по-известен с това, че е високотехнологичен, с много магазини и нощен живот.

Забрана за казината

Това означава, че репресиите за казината са били донякъде изненадващи. В Индия различните щати имат свои собствени правила за хазарта, а в някои – като Гоа и Сиким например – повечето форми на хазарт са законни.

Въпреки това, през септември 2021 г., Карнатака прие пълна забрана за онлайн казината в щата. Те бяха наречени „онлайн игри на късмета“, като включват всичко от онлайн блекджек до виртуални слот машини. Законът забранява участието, управлението и подпомагането на която и да е от тези игри. Интересното е, че Индия изглежда на път и да забрани използването на криптовалути, но това все още е друга тема.

Всеки, хванат да играе хазарт в този щат, може да бъде глобен със сума до $1400 и осъден на три години затвор.

Какво означава това за Карнатака?

Тази забрана засегна тежко много стартиращи компании в областта на казино игрите. Тъй като това е технологично ориентиран щат, има стартиращи фирми, опериращи онлайн, в почти всяка област, за която се сетите, включително и хазарта. Редица компании се оказаха неспособни да оперират нормално.

Някои компании, като Dream11, се опитаха да оспорят забраната, твърдейки, че техните игри са „игри на умения“, а не „игри на късмета“. „Игрите на уменията“ включват някакъв вид планиране или предвиждане, като покер, докато игрите на късмета“ се основават на чист късмет, като онлайн рулетката, например.

Въпреки това, много компании, които са обжалвали, са претърпели неуспех.

Това също означава, че някои компании, които оперират в други части на Индия, ще отбележат ръст в бизнеса. След тази новина други щати заявиха, че никога няма да въведат такива забрани. Освен това игралната индустрия в цяла Индия се очаква да нарасне 3 пъти през 2022 г. Така че бъдещето на за игралния сектор в Индия не е съвсем мрачно – стига да не живеете в Карнатака, разбира се!

Граничният спор за Белагави

Докато игралната индустрия на Карнатака търпеше сътресения, възникна и друг териториален проблем.

Граничният спор за Белагави се води от доста време – по-точно от 1956 г.. След обявяване на независимостта на Индия районът на Белагави е даден на Карнатака. Въпреки това, много от жителите там са говорели маратхи и са били верни на съседната Махаращра.

Това е продължаващ конфликт, като в последно време се наблюдаваха големи протести в Белагави. Причината за тези протести изглежда е, че статуята на Чхатрапати Шиваджи от Махаращра е изцапана с мастило, което е неуважително.

Това доведе до разразяване на протестите, които впоследствие бяха забранени, отчасти по политически причини и отчасти заради COVID-19.

Забрана на тържествата

И накрая, празненствата в навечерието на Нова година са забранени за втора поредна година. Това е заради Covid и новия вариант – Omicron, който е с висока степен на предаване. На ресторанти и барове се разрешава да отворят, но само на 50% капацитет, а организираните тържества трябва да спрат напълно. Жителите се съветват да не планират никакви партита.

Както виждате, в Карнатака се случват доста неща! Надяваме се, че тази статия е помогнала да се хвърли малко светлина върху събитията в югозападния индийски щат.

Back to top button