Хасково

С милион по-висока е годишната сметка за ток на община Хасково, продължава подмяната на уличното осветление

Двойно по-висока сметка за ток от предвиденото е платила през 2021 г. община Хасково, обяви на пресконференция кметът Станислав Дечев.

При предварително заложени в бюджета 1.2 млн. лв., в крайна сметка с поскъпването на тока общината е платила на годишна база 2.2 млн. лв. Само за уличното осветление поскъпването през декември е три пъти – 332 000 лв., като година по-рано сметката е била 123 000 лв. Кметът коментира, че с разликата е можело да се ремонтират улици или да се изградят спортни площадки в ПМГ и Езиковата гимназия.

Въпреки изключително тежката ситуация от общината засега няма да изключват уличното осветление или да спират тролеите, както се прави в доста общини в страната. Дечев каза, че ще се изчака да се види какви компенсации за общините ще предвиди правителството. Днес от ГЕРБ предложиха 100% компенсация за общини, болници, детски градини, училища и храмове заради високите сметки за ток. Депутатът Делян Добрев обяви на пресконференция в София, че от партията внасят в парламента проект за решението.

Пресконференция

В същото време от общината обявиха, че продължават подмяната на уличното осветление. Миналата година бяха заделени 200 000 лв. за смяна на уличните лампи с по-икономични по петте централни булеварди. Засега не е подменено уличното осветление само по булевард „България“.

С 810 000 лв. безвъзмездна финансова помощ от следващата седмица започва подмяната на 1 050 лампи в квартал „Болярово“, както и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница. Първоначално беше обявено, че това ще стане до края на 2021 г. От кметството уточниха, че няма забавяне, строителството ще приключи за 6 месеца, а крайната дата на проекта е 8 септември 2022 г.

Предстои изграждането на система за контрол, която ще позволява при слабо движение през нощта лампите да светят по-слабо. В квартала и трите села ще се монтират малки фотоволтаични централи, които да захранват уличното осветление. С това се очаква намаляване на разходите за ток с около 81%. В тези населени места живеят близо 3 000 жители.

Кметът Станислав Дечев допълни, че се обсъжда идеята за цялостна подмяна на уличното осветление в общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СЛАВЕНА
СЛАВЕНА
28.01.2022 16:29 16:29

ГОСПОДИН КМЕТЕ , ВЕДНАГА ДА СМЕНИТЕ УЛИЧНИТЕ ЛАМПИ С НОВИ И МОДЕРНИ ! ИМЕТО ВИ ЩЕ СВЕТИ В ИСТОРИЯТА НА ХАСКОВО !ИНАЧЕ ВС ИКОНОМИИ СА МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА ! СЪКРАЩАВАЙТЕ СИ АДМИНЕСТРАЦИЯТА И ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ВС В ГРАДА ! ЩЕ ВИ БЛАГОСЛАВЯТ ДЪЛГО , ИНАЧЕ НЕ ЗНАЯТ ИМЕТО ВИ ДАЖЕ !

Back to top button