Хасково

Мъж биел системно съпругата си пред очите на 2-годишното им дете

Николета Колева, архивПо 25 случая на домашно насилие над деца са работили социалните работници в областта през миналата година, съобщи за Haskovo. info началникът на отдел „Закрила на детето“ в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Николета Колева.

Най-малкото е на 2 години и е от Димитровград. Детето е било подложено на емоционален тормоз – наблюдавало е как бащата бие майката. В Димитровград са и най-много от случаите за миналата година- общо 14, един случай има и в Симеоновград.

При всички тези 15 деца става въпрос за емоционално насилие. При едното от децата се е наложило да бъде изведено от семейството и е настанено при бабата по майчина линия. Едно дете е настанено в кризисен център. Останалите деца са останали в семeйната среда, но психолози работят за нейното подобряване, а родителите съдействат на отдел „Закрила на детето“, обясни Николета Колева.

Хасковският отдел е работил по 6 случая, като при всички става въпрос за физическо насилие над децата. При единия се е наложило детето да бъде настанено в институция, а спрямо родителите са предприети мерки по отнемане на правата им.

3 деца от едно семейство в Харманли са станали обект на физическо насилие в семейството през миналата година. Те са бити от бащата след употреба на алкохол. За период от 6 месеца децата са били изведени от семейството, но след това социалните работници са преценили, че могат да бъдат върнати при родителите. Сега се следи дали рискът спрямо тях е отпаднал.

По един случай на физическо насилие от страна на бащата е работено и в Любимец. Той обаче е прекратен, защото детето е навършило 18 години.

„Практиката ни показва, че обикновено сигналите за насилието над деца се подават или от учители, или от съседи. Понякога по-големите деца сами сигнализират, че са жертва на насилие в семейството“, сподели Николета Колева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
колибаров
колибаров
03.02.2011 14:57 14:57

закрила на детето ли или на цигането ,-тая булка като я гледам ако и даде човек една мотика ––лелееееее

Back to top button