Хасково

4 900 мигранти преминаха за година през центъра в Харманли

4 900 мигранти са преминали през Регистрационно-приемателения център в Харманли през 2021 г., като година по-рано те са били – 1 300, съобщи директорът на центъра Славчо Янев по време на конференция на БТА в Хасково „ЕС и миграцията“.

Той посочи, че миграционният натиск върху страната се е увеличил 3 пъти през последната година. Сега в центъра са настанени 1 400 души, при капацитет около 3 000. 150 са децата, а семействата около 40. Има 26 непридружени малолетни. Основният профил на мигранта е млад мъж на 20 – 25 г. от Афганистан, който пътува за Европа през България.

Медици, психолози и социални работници се грижат за адаптацията на мигрантите. Има 22 ученици, които посещават училища, като са им осигурени лаптопи и интернет при въвеждането на дистанционно обучение. Началникът на Регионалното управление на образованието – Хасково Веселина Павлитова отчете, че е голям проблемът с преводачите. В тази роля е влязло момче, което е било сред първите ученици в село Иваново, което бързо е научило български език. Помагали от БЧК и неправителствените организации.

50 от мигрантите в центъра работят, като 30 са в Харманли, а останалите из областта и страната. Висок е процентът на ваксинираните – 1 150 от настанените в центъра са имунизирани срещу COVID-19. Позитивните през миналата година са били петима, от които един е бил болен.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев се включи онлайн в конференцията и каза, че разговорът за Европейския съюз и мигрантите ни води към дебата за ценностите – човеколюбие, взаимопомощ, основани на разбирането за свобода и подпомагане на всеки, който търси тази свобода. По неговите думи стои въпросът дали отварянето на ЕС няма да доведе, всъщност, до тяхното унищожаване.

Евродепутатът Ева Майдел коментира, че темата за миграцията е една от темите, която разделя изключително много държавите и гражданите в ЕС през полеслиднети 10 г. За нейния колега Андрей Новаков трябва да има общоевропейско решение за общоевропейския проблем. Евродепутатът Радан Кънев също се включи онлайн и каза, че ключовият въпрос е да държим темата извън предизборния и партиен дебат. По негови наблюдения темата за миграцията поражда дълбоки разделения, от които никой няма полза.

Конференция

Областният управител Катя Панева коментира, че темата за миграцията е чувствителна за региона. Тя призова да се вземе решение от ЕС за действия и механизъм за оценяване на мигрантите. Тя повдигна и въпроса как да си върнем нашите сънародници от чужбина.

Кметът Станислав Дечев също каза, че задачата на местната власт е да направи градовете по-приветливи и хубави и да се върнат българските семейства от чужбина. Той припомни, че през миналия век Хасково е израснал кто град благодарение на миграцията – с приютяването основно на тракийските и македонските бежанци.

В дискусията се включиха още учители, лекари, студенти, офицери от резерва, историци, журналисти.

Конференция

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button