Хасково

Над 1200 новозаболели от рак в Хасково през 2010 година

Линейки1 237 са новорегистрираните онкоболни през миналата година в област Хасково, като 655 от тях са мъже, а 582- жени, съобщи за Haskovo.info д-р Петя Костадинова – началник на Регионален раков регистър по повод Световния ден за борба с тази болест.

Общият брой на раковоболните в областта през изминалата година е 8 454-ма. Според статистиката всяка следваща година в областта броят на новите болни е с около 5% по-голям от предходната.

От новорегистрираните болни най-често при мъжете е констатиран рак на бял дроб, следва рак на простата и на дебелото черво.

При жените най-често е открит рак на млечната жлеза, следват дебело черво и женски полови органи. При около 50 % от раковоболните жени става въпрос или за карцином на млечната жлеза, или на половите органи, констатира д-р Костадинова. С много голям процент- може би втори по честота, са кожните карциноми, като най-често те са лечими и е важно да се открият навреме, допълни още д-р Костадинова. 

Смъртните случаи вследствие на онкозаболявания през 2010 г. са 793, като от рак на бял дроб са починали 170 души, а от рак на млечната жлеза- 88.

Д-р Костадинова припомни, че от тази година профилактичните прегледи за рак на млечните жлези при жените и рак на простатата при мъжете са задължителни. Много важни са и редовните профилактични прегледи за рак на половите органи при жените.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
sisi
sisi
04.02.2011 15:05 15:05

Единият починал от рак на белия дроб през 2010г. е калеко ми. Лека му пръст!

Aniii .. ;]]]
Aniii .. ;]]]
05.02.2011 18:59 18:59

Ааааа…задължителни били…профилактичните прегледи…май за наши и за ваши, защото аз като бях при личната лекарка ми казаха, че нямам направление за мамография.

Back to top button