Регион

Поредно огнище на птичи грип в Хасковска област

Поредно огнище на птичи грип е регистрирано на територията на Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Вирусът е установен във ферма за отглеждане на кокошки носачки, намиращ се в землището на димитровградското село Брод. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете. Във фермата се отглеждат около 4 000 кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Брод и Черногорово, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: от община Димитровград – град Димитровград и селата Златополе, Долно Белево, Воден, Крепост, Райново, Голямо Асеново, Малко Асеново, Радиево и Бряст, а от община Хасково селата Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

На проведената Областна епизоотична комисия е станало ясно, че 3 982 от кокошките вече са умрели. Смъртността в случая е много бърза, като птиците нямат клинични признаци. Живите кокошки ще бъдат евтаназирани по хуманен начин със сух лед. Ще започне проследяване на яйцата в търговската мрежа, като партидите, които са от обекта в Брод, ще бъдат изтеглени и унищожени.

Haskovo.info припомня, че наскоро бяха констатирани огнища на птичи грип във ферми край селата Криво поле и Жълти бряг.

Убиват хиляди кокошки заради огнище на птичи грип в село Криво поле

Ново огнище на птичи грип, унищожават близо 6 000 пекински патици в Жълти бряг

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СЕВИ
СЕВИ
02.02.2022 15:20 15:20

КАК РАЗБРАХА , ЧЕ ИМА ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗА ? ИЛИ ВНОСНИТЕ ПИЛЕТА СА ПО – НА КЯР ? БРЕ , ТО И НАС ДА НИ ЗАТРИЯТ И ДА ПРЕДАДАТ БЪЛГАРИЯ НА НЯКОЙ ГНУСНЯК ! ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ХОРА ! НЯМА НИКАКВИ ВИРУСИ , ИМА МОР НА ХОРА , ДА НИ ПОСТАВЯТ НА КОЛЕНЕ , БЕДНИ И ГЛАДНИ ! ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЕВРОПА И АМЕРИКА !

Анонимен
Анонимен
02.02.2022 15:35 15:35
Отговор до  СЕВИ

Ми сигурно като са умрели 4000 кокошки виновен е вятърът. В никакъв случай няма да е зараза, щото ти имаш друго мнение. Крайно време е да разберете, че мнението трябва да се гради на факти, а не на теории, и то такива, които се разпространяват примерно в социалните мрежи от невежи

Back to top button