Любопитно

Пуснаха подписка в Хасково за спасяването на Солаковия хан в Букурещ

Подписка за спасяването на сърцето на българската възрожденска емиграция в Букурещ – Солаковия хан, е пусната във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. До 11 часа се бях подписали 10 души.

Хасково се включва в инициативата, след като със студента по история Антон Атанасов се свързва Николай Чакъров от сдружение „Мост през вековете“, който е един от основните организатори на подписката до Министерството на културата за спасяването на Солаковия хан.

Подписка

Солаковият хан е историческа сграда, осигурявала подслон за български революционери като Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и много други, оставили отпечатък в историята на България. Сградата е в много тежко състояние, което налага спешни действия от страна на българските институции. В момента те са належащи, защото, ако общината на Букурещ успее да отчужди имота и да го превърне в „Общински културен център“, каквито амбиции има, се рискува загубата на българската следа в него, както се е случило в миналото с Хан Габровени, казват организаторите на кампанията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Някой
Някой
02.02.2022 15:31 15:31

Само за този храм ще мислим сега .Безработица и скъп ток ….

Back to top button