Любопитно

Защитиха две вековни дървета в Хасковска област

Две вековни дървета в Хасковска област са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Това са вековното дърво от вида черна топола (Populus nigra) в местността „Клюнка“ в землище на свиленградското село Райкова могила и вековното дърво от вида цер (Quercus cerris) в землището на ивайловградското село Камилски дол.

Дървото край Райкова могила е на възраст около 150 години, с височина близо 12 м и обиколка на ствола 7,02 м. Предложението за защита е внесено от Община Свиленград. Дървото в района на Камилски дол е на възраст от около 200 години, с височина 14 м и обиколка на ствола 2,10 м. То е обявено за вековно и забележително дърво по инициатива на Асоциацията на парковете в България, подкрепена от Община Ивайловград. Местните хора го наричат „Синията“ заради огромния каменен олтар в основата му, наподобяващ каменна маса (синия).

Забранява се изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button