Регион

Общинският съвет в Димитровград даде зелена светлина за вливането на водното дружество във ВиК – Хасково

Общинският съвет в Димитровград даде зелена светлина за продажбата на местното ВиК на ВиК – Хасково. За продажбата гласуваха 21 съветници, против бяха четирима, а петима се въздържаха.

Така на общото събрание на съдружниците на ВиК – Димитровград на 7 февруари представителят на общината Юлиян Семерджиев ще гласува „за“ продажбата за 380 000 лв. Принципал на дружеството е държавата с 51%, а общината има 49% от собствеността. Купувачът ВиК – Хасково трябва да погаси задълженията на прехвърленото търговско предприятие.

Кметът Иво Димов припомни, че 5 г. цената на водата в общината е задържана изкуствено. Той е направил опити при присъединяването към Хасково да няма шоково поскъпване, като се въведе диференцирана цена на база себестойност за Димитровград. Но по сегашното законодателство КЕВР е отговорил, че това не може да стане, а и не се знае кога законът ще бъде променен.

Високите сметки за ток притискат общината. Димов заяви, че на държавните ВиК-дружества ВиК-Холдингът отпуска огромен ресурс да си покрият задълженията и сметките за ток. „На нас няма кой да ни даде 1 млн. лв. да си платим сметките за ток“, каза кметът.

Димов допълни, че усеща, че държавата категорично иска да приключи процеса по консолидация. На последната среща вицепремиерът Асен Василев е помолил кметовете да направят всичко необходимо, за да се приключи процеса на консолидация, защото това можело да стане елегантно, но можело и грубо.

Консолидацията ще позволи да се привлече европейско финансиране за ремонт и обновяване на ВиК-мрежата в Хасковска област.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button