Хасково

Почетоха 122 г. от смъртта на Капитан Петко войвода в Хасково

Тракийци почетоха 122 г. от смъртта на Капитан Петко войвода в Хасково.

По традиция те поднесоха цветя пред паметника на войводата в града. Венци и цветя поднесоха още заместник-кметът Мария Вълчева, началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в общината Йорданка Иванова, областният управител Катя Панева.

Паметник

Председателят на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев припомни, че Петко Кирков Киряков умира на 7 февруари 1900 г. във Варна. „Днес за нас тракийците е една тъжна дата – спира да тупти сърцето на големия герой на България. Неговият живот минава през много перипетии. Имал е цел и мисия за свободата и правдата на народа. След Освобождението той става жертва на политическите боричкания. Сега би ни попитал от небето: „Още ли имате в гърдите си лоени сърца“, каза още Сарджев. Тракийци започват подготовка за честването на Деня на Тракия – 26 март.

Паметник

Славният тракийски войвода е наречен още приживе Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Войводата откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковлии – от сигурна смърт. Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за спасението на Хасково през 2020 година той беше удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково.

Haskovo.info припомня, че на 18-декември миналата година, когато беше отбелязана годишнината от рождението на войводата беше осветен 8-метров пилон с българското знаме до паметника.

Българското знаме се вее от 8-метров пилон до паметника на Капитан Петко войвода в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button